Riadókészültségben vannak a Hamzsabégi sétányt védők

Riadókészültségben vannak a Hamzsabégi sétányt védők

Kordon az újbudai Hamzsabégi út déli oldalán (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Nagy a nyüzsgés a XI. kerületi Hamzsabégi sétány környékén: hétfőn már felzúgtak a láncfűrészek a leendő déli körvasút pályaszakaszán, de ottjártunkkor még csak a MÁV kezelésében lévő területen irtották a növényzetet. Több kilométer hosszú kordonkerítés jelzi, hogy a lakók évek óta tartó tiltakozása és hat, folyamatban lévő jogi eljárás ellenére a fakivágások szakaszába érkezett a beruházás.

– Kordonok mögött sunnyognak – jegyzi meg keserűen Tóth Sándor Péter, a civileket képviselő Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (Popék) alelnöke. A töltésen csaknem 800, a sétányon közel 200, több mint 50 éve ültetett fa kivágásával kell számolni, ha megvalósul a Ferencváros–Kelenföld közötti szakaszon a vasúti pálya kormány által tervezett átépítése (kettőről három-, esetenként négyvágányosra bővítése). A környéken még élnek olyan lakosok, akik részt vettek a fák ültetésében, de most végig kell nézniük több ezer négyzetméternyi zöldterület visszavonhatatlan beépítését, hogy helyet adjon egy olyan építménynek, amely sokak szerint valóságos hőkatlanként fog működni. A jelenleg még zölddel borított töltés helyét ugyanis másfél kilométeren át egy 15 méter magas vasbeton és üvegépítmény foglalja majd el. A monumentális üvegcsőkígyóban pedig – a személyvonatok mellett – a lakóházaktól alig 20–50 méterre éjjel-nappal kevesebb mint 10 percenként fog elzúgni egy tehervonat.

• Hogyan építi le az önkormányzati önállóságot az Orbán-kormány?
• Hány helyen és hol tiltakoztak a civilek és az önkormányzat?
• Miért lenne jobb a déli körvasút megépítése, mint Budapest szívén keresztülvezetni a teherforgalmat?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 1-jéig kapható 2024/4. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!