Rogán

Rogán

Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. december 11-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Nem többre, de nem is kevesebbre utal a Magyar Péter által kedd reggel, újabb ügyészségi meghallgatása előtt nyilvánosságra hozott rövid hangfelvétel, mint hogy egy hivatalban lévő miniszter szerint a kormány egy másik tagja kihúzatta a számára kellemetlen részeket egy kiemelt jelentőségű büntetőügy nyomozati anyagaiból. Amihez lényegében asszisztált egy kormánytól papíron független intézmény vezetője, Polt Péter legfőbb ügyész. Ráadásul Varga Judit akkori miniszter helyettesét, Völner Pál államtitkárt értesíthették az ellene (is) zajló eljárásról.

Ki-ki eldöntheti, hogy politikai értelemben atombombának számít-e egy ilyen tartalmú beszélgetés nyilvánosságra kerülése, amely jórészt alátámasztja a független sajtó oknyomozásának következtetéseit. Ha igaz, amit az egykori miniszter asszony állít, az alapjaiban rengeti meg a magyarországi bűnüldözés, igazságszolgáltatás pártatlanságába, függetlenségébe, tisztességébe vetett közbizalmat. Aki azt mondja, hogy a felvétel semmi olyat nem tartalmaz, amit eddig ne tudtunk volna, azt a kérdést is tegye fel magának: normális-e, vagy botrányos, ha az államhatalom működése szembemegy a legalapvetőbb alkotmányos alapelvekkel? Rendben van-e, hogy nem a hatóság, hanem Rogán Antal dönti el, van-e „Rogán-szála” egy kiterjedt büntetőügynek? Ha nem érvényesül a törvény előtti egyenlőség, ha az ügyészség munkájába beleszólhat a nagy hatalmú miniszter? És ha az államhatalommal összefonódott végrehajtó maffiát jelképező Völner–Schadl-ügyben ez megtörténhetett, hány hasonló eljárást térített már el a politika, a Fidesz az elmúlt években?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!