Sátoros szövetség indul Vucicék ellen

Sátoros szövetség indul Vucicék ellen

A szerbiai ellenzék kampányzáró nagygyûlése Belgrádban 2023. december 12-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Könnyen lehet, hogy Aleksandar Vucicék rosszul sakkoztak: a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis a Szerb Haladó Párt (SNS) még a múlt évi eredményeit sem tudja hozni, így a vasárnapi előre hozott választásokkal csak gyengülhet a haladók pozíciója. Az sem ígér sok jót Orbán Viktor szövetségesének, hogy a széttöredezett ellenzéki erők egy része elindult az összefogás irányába. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mennyire lehet életképes egy ilyen tömörülés, amelynek óriási médiaellenszéllel kell szembenéznie.

A mostani előre hozott választások egyébként senkit sem leptek meg igazán. Déli szomszédunknál 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban is tartottak előrehozott parlamenti választást. Utóbbi után a haladók ugyan kitöltötték a teljes ciklusukat, ám a 2020-as választások után Vucic államfő azonnal bejelentette, hogy két évvel később előrehozott választást tartanak. Így is lett. 2022-ben újra voksoltak Szerbiában, ami kellemetlen meglepetést hozott a haladóknak: mivel az ukrajnai háború kitörésével Szerbiában megerősödtek az oroszpárti politikai erők, Vucicnak erős szélsőjobboldali ellenzéke is lett a szkupstinában, vagyis a szerb parlamentben. Nem véletlen, hogy az eredmények közlését követően a szerb államfő azonnal kijelentette, hogy az új kormánynak sem lesz két évnél hosszabb a megbízatási ideje. Szakértők szerint a választási láz korántsem véletlen: a haladók által bevált recept szerint akkor kell kiírni a választásokat, amikor a népszerűségi mutatóik kedvező tendenciát mutatnak.

• Miért dönthetett az előrehozott választás mellett Vucic?
• Milyen eredményt valószínűsítenek a szakértők?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/50. számában találja. Vegye meg december 21-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!