Tartotta a lépést a Fidesszel az ellenzéki összefogás, de langyos a kampány

Tartotta a lépést a Fidesszel az ellenzéki összefogás, de langyos a kampány

Gyűlnek az ajánlások (Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

Múlt szombaton hivatalosan is elindult a kampány – mind a kormánypártok, mind az ellenzék pár órával később szinte egy időben jelezte, hogy már mind a 106 jelöltjük le is adta az induláshoz szükséges ajánlásokat. De vajon melyik oldal volt a hatékonyabb? Milyen jelentőséggel bírhat az április 3-ai országgyűlési választást megelőző államfőválasztás? Erről kérdeztük Ember Zoltánt, az Iránytű Intézet ügyvezetőjét és Pulai Andrást, a Publicus Intézet ügyvezetőjét.

– Nem volt kiugró egyik politikai oldal szereplése sem a másikéhoz képest – így értékelte a hivatalos kampány múlt szombati kezdetét Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője a Magyar Hang megkeresésére. Megjegyezte ugyanakkor, az ellenzéki pártok felől azt lehetett hallani, hogy azokon a vidéki helyeken is rögtön összejött a szükséges aláírásszám két-háromszorosa, ahol nem szokott könnyedén menni az aláírásgyűjtés, vagyis „a mélyben sok minden fortyoghat”.

– A kampánynyitás kiélezett, gyors és kiegyensúlyozott volt a pártok között – ezt már Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője mondta lapunknak. Szerinte meglepő volt, hogy az ellenzék mennyire felkészült az aláírásgyűjtésre, „kisebb fajta csoda, hogy tudták tartani a lépést a Fidesszel”. Ugyanakkor kiemelte: bár már kevesebb mint 45 nap van hátra a választásig, langyos a mostani kampány. – A múltkori választást megelőzően már 2017 őszén–telén paprikás hangulat uralkodott: brutális karaktergyilkosságok voltak, szervezetten vitték az embereket az ellenzéki lakossági fórumokat megzavarni. Úgy tűnik, a Fidesznek most nem áll érdekében kiélezni a hangulatot, mert azt gondolhatja, az az ellenzéki tábort is mobilizálná. Persze az ellenzéki kampány állapota is lehet az oka, hogy nem látják ennek szükségét – vélte.

• Van-e baj az ellenzék stratégiájával?
• Mit üzennek a szavazóknak a pártok köztársaságelnök-jelöltjei? Egyáltalán érdemes volt-e még az ellenzéknek jelöltet állítania?

• Mire kell figyelnie az ellenzéknek és a kormánypártoknak, hogy sikeresek legyenek április 3-án?

A kérdésekre adott válaszokat és a teljes cikket elolvashatják a Magyar Hang Plusz online felületén vagy a Magyar Hang 2022. február 18-án megjelent nyomtatott számában.