Szuno, ami cigányul álmot jelent – így kerültek toldi tornazsákok a Decathlonba

Szuno, ami cigányul álmot jelent – így kerültek toldi tornazsákok a Decathlonba

Lajos Zsigmondné Marika tornazsákokat varr Berettyóújfaluban (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Alig telt el néhány hét azóta, hogy a Decathlon együttműködést ajánlott a hátrányos helyzetű régióban működő kis társadalmi vállalkozásnak, a Szunónak, máris látszanak az eredmények. Újabb munkahelyek jönnek létre, korábban kilátástalan helyzetben élő emberek számára csillan fel a minőségibb élet lehetősége. Riportunk Kelet-Magyarországról – a társadalmi felelősségvállalás szép példájáról.

Meggypirosra festett, apró konténerház a zsákfalu peremén. Egyetlen szobájában fiatalasszonyok dolgoznak elmélyülten, gyermekrajzokat hímeznek, hűtőmágneseket festenek, tornazsákba zsinórt húznak. A falon a vidám minták mellett rendszabályok: „Egymás tisztelete! Őszinteség! Csikket ne dobjuk el!”. Nem magától értetődő előírások a 350 fős Toldon, Hajdú-Bihar egyik legkeletibb településén, a román határszélen. Ám akik itt összegyűltek, nem hajlandók beletörődni a generációk óta görgetett mélyszegénység rögvalóságába. Családjuknak, gyermekeiknek jobb megélhetést, szebb jövőt álmodnak. Innen a társadalmi vállalkozás neve is: szuno, ami cigányul álmot jelent.

Az álom elindítója, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője már évek óta foglalkozott a környék kisgyermekeinek művészeti oktatásával, esélyegyenlőséggel, amikor a Szuno ötlete 2012 táján megfogalmazódott benne.

• Honnan jött az öltet?
• Pontosan mit is csinál a Szuno?
• Milyen sikereik voltak az indulásuk óta?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 9-én megjelent, 2022/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!