A sártenger miatt még egy hónapot csúszik az ukrán ellentámadás?

A sártenger miatt még egy hónapot csúszik az ukrán ellentámadás?

Ukrán katona páncélozott harcjármûvön az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Különös felvételek láttak napvilágot az előző hétvégén, amelyek azt bizonyítják, hogy igazak voltak a hírek, amelyek szerint az ukrán csapatok átkeltek a herszoni térségben a Dnyeper folyón, és a keleti oldalon hídfőállásokat létesítettek. A felvételek szerint – amelyeknek a hitelességét később geolokációval is igazolták – az ukrán akcióra még április 18-án került sor, és a jelek szerint az oroszok nem tettek semmit, hogy felszámolják az ukrán állásokat. Kevesen gondolják, hogy a közelgő ukrán támadás a Dnyeper folyó felől történne, azt viszont egyre többen valószínűsítik, hogy az ukránok ezúttal is elterelő hadműveletek sorát fogják alkalmazni – ezek közül lehet egy a mostani herszoni akció is.

Ezt erősíti, hogy az időjárási viszonyok jelenleg egyáltalán nem kedveznek egy támadó hadműveletnek. Az évnek ebben az időszakában, amikor a hőmérséklet tartósan fagypont fölé emelkedik, az ország nagy részét sártenger lepi el (ez lenne a híres raszputyica, vagyis úttalanság), amiben gyakorlatilag elsüllyedne a nehézfegyverzet. Mivel az idei tél nagyon enyhe volt, Ukrajnában a földek nem is fagytak át kellőképpen, ami elsősorban Kijevnek kedvezett, mert ez megvédte az ukrán állásokat az orosz előretöréstől. Noha így az ukránoknak sem sikerült november óta újabb területeket visszafoglalniuk, az eltelt öt hónap alatt elérték, hogy nyugati tankokat szállítsanak a hadseregüknek. Szakértők szerint az időjárási viszonyok miatt az ukrán ellentámadásra még legalább egy hónapot kell várni, így annak az időpontja inkább május végére tehető (korábban április végére valószínűsítették.

• Hogyan értékelhető az ukránok herszoni akciója?
• Hol kezdődhet meg a tavaszi offenzíva?
• Hogyan hathat erre ki a bahmuti csata?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!