A sztár táskatervezőt börtönbüntetésre ítélték krokodil- és kígyóbőrcsempészet miatt

A sztár táskatervezőt börtönbüntetésre ítélték krokodil- és kígyóbőrcsempészet miatt

Nancy Gonzalez fiával, Santiagóval, a cég vezérigazgatójával (Fotó: Nancy Gonzalez)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kolumbiai születésű Nancy Gonzalez a világ egyik legjobban sztárolt táskatervezője. A designer táskáit olyan celebritások használják, mint Victoria Beckham, Salma Hayek, Britney Spears vagy a Szex és New York című sorozat szereplői. Gonzalez a régi iskola híve, vagyis kevéssé érintették meg a manapság divatos vegán, illetve környezettudatos divatirányzatok. Így táskáit szereti a régi, jól bevált krokodil- és kígyóbőrből gyártatni. Csakhogy ezek kereskedelmét mára praktikusan betiltották (rendkívül szigorú feltételekhez kötötték) az állatvédelmi egyezmények.

Gonzalez ezért futárokat verbuvált, akik Kolumbia és az Egyesült Államok között közlekedő kereskedelmi repülőjáratokon szállították a veszélyeztetett állatok leölésével gyártott táskákat, amelyek nemzetközi kereskedelmét már betiltották. Magyarul csemészett, amit el is ismert a minap a miami szövetségi bíróság előtt. Miután a divattervező bűnösnek vallotta magát, 18 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték.

A divattervezőt még 2022-ben tartóztatták le a kolumbiai Caliban az éveken keresztül folytatott csempészetért, majd kiadták az Egyesült Államoknak. Eközben a táskái rendszeresen szerepeltek a New York-i divathéten, Gonzalez pedig a divatvilág legmagasabb köreiben mozgott. Mindez sokak szerint jól mutatja, hogy mennyire őszinte a divatipar utóbbi évekre jellemző fenntarthatósági fordulata. Miközben a reklámokban már véletlenül sem lehet állatokból készült termékeket (bundákat, valódi bőröket) látni, és a korábban lesajnált műbőrt is átbrandelték „vegán bőrré”, a legdrágább divattermékek exkluzív, zárt világában továbbra is az egzotikus és ritka állatokból készült holmik a legkeresettebbek. Minthogy egy kolumbiai bűnözőről van szó, aki futárokkal csempésztette a termékét az Egyesült Államokba, az ügyésznek természetesen a kokainkartellek jutottak eszébe: „Minden a pénzről szól. Ha el akarjuk tántorítani a bűnözőket az elkövetéstől, akkor a kokainbárót kell elkapnunk, nem a futárt” – nyilatkozta Thomas Watts-Fitzgerald helyettes államügyész. 

Gonzalez ügyvédei azzal próbálták mentegetni ügyfelüket, hogy egy latin-amerikai telenovella hősnőjeként festették le: „Elhatározta, hogy megmutatja a gyermekeinek és a világnak, hogy a nők, közöttük a hozzá hasonló kisebbségi nők is sikerrel megvalósíthatják az álmaikat, és pénzügyileg függetlenné válhatnak. Minden körülmény ellenére ez az apró, de rettenthetetlen nő meg tudta alapítani a harmadik világ elő luxus divatmárkáját” – írták az ügyvédei. 

A tervező most 71 éves, és védői szerint már eddig is súlyosan megfizetett a bűneiért, hiszen az egykoron 300 dolgozót (többségében nőket) foglalkoztató luxuscége csődöt jelentett, és lehúzta a rolót. Gonzalez nyilatkozata szerint nagyon megbánta már, amit tett, és az egyetlen kívánsága, hogy még egyszer megölelhesse 103 éves édesanyját. Mint írta, „a nagy nyomás alatt rossz döntéseket hozott”. Az ügyészség ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a szegény asszony hatalmas vagyont szerzett a csempészetből. A volt alkalmazottai mikromenedzserként jellemezték, aki saját maga toborzott egyszer negyven futárt, akik egyenként négy táskát szállítottak az Egyesült Államokba. A csempészeket úgy instruálta, hogy ha a hatóságok kérdőre vonják őket, mondják azt, hogy a táskákat ajándékba viszik a rokonaiknak.

A vád szerint Gonzalez legalább 2 millió dollár értékben csempészett be kihalófélben lévő állatok bőréből készült luxustáskákat az Egyesült Államokba. Bár a csempészett bőrök rendszerint tenyésztett kajmánoktól és pitonoktól származtak, ettől még nagyon szigorú engedélyekhez kötött a nemzetközi kereskedelmük, amit az amerikai hatóságok ritkán adnak meg a megbízhatatlan intézményrendszerrel rendelkező országokból származó termékek esetén. 

 

Címkék: Kolumbia, csempészet, cites