HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hiába a fides...

Hiába a fideszes fifika, meghiúsult az ingatlanmutyi

HIRDETÉS

Beletört egy fideszes képviselő volt cégének bicskája egy értékes ingatlan privatizációjába Miskolcon. A politikus-vállalkozó 81 éves édesanyja nevére írt Invesco kft.-nek ugyanis nem sikerült kiraknia az érintett telken álló épületekből az ott élő kisnyugdíjasokat. Így az önkormányzat vagyonkezelő cége felbontotta a kft.-vel az értékesítésről szóló szerződést – tudta meg a Magyar Hang.

HIRDETÉS

Az ingatlanforgalmazással foglalkozó Invescót egy miskolci fideszes közgyűlési képviselő, Nánási-Kocsis Norbert alapította, ám 2015-ben a politikus idős édesanyjának a nevére került. A cég jogi és morális kérdéseket felvető ingatlanszerzésének részleteit márciusban az azóta megszűnt Magyar Nemzetben tártuk fel. Akkor többek között megírtuk, Nánási-Kocsis már az eladás körül is ott sertepertélt. Az ingatlan értékesítéséről az a városgazdálkodási és üzemeltetési bizottság határozott, amelynek maga is tagja. Az előterjesztést Kriza Ákos fideszes polgármester vitte a bizottság elé.

Később, az értékesítés után is akadt furcsaság. Amikor tavasszal egy csőtörés után az egyik lakásnál már a küszöb előtt állt a víz, maga Nánási-Kocsis képviselő kezdte keresni a törés helyét, a kemény talaj azonban kifogott rajta. Érdemes felidézni: amikor márciusban kerestük a képviselőt az ügy kapcsán, azt hajtogatta, hogy neki nincs köze az ingatlanhoz, a cég versenytárgyaláson jutott hozzá, az édesanyja pedig önállóan intézi a dolgait.

Az ingatlanügyletre talán fény sem derül, ha az önkormányzat vagyonkezelő cége, a Miskolc Holding nem hibázik. 2017 márciusában azonban lényegében a lakókkal együtt értékesítette a buszpályaudvarhoz közeli ingatlant az Invescónak. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a cég vállalta: gondoskodik a kedvezményes és határozatlan időre szóló önkormányzati bérleti szerződéssel rendelkező lakók elhelyezéséről, és kötbért fizet, ha egy éven belül, azaz idén márciusig nem bontja el az épületeket.

Ezért különösen sürgető volt az üzleti életben 80 felett is felettébb aktív Kocsis Lászlónénak, hogy minél hamarabb kirakják a családokat az ingatlanról. Tavaly az asszony írásban fenyegette meg a lakókat: ha 2017 novemberéig nem költöznek ki, a kötbért rájuk terhelik. Négyből három családot azonban így sem tudott távozásra bírni, pedig a lakók egybehangzóan állították, hogy Nánási-Kocsis – aki éppen annak a körzetnek a képviselője, amelybe az ingatlan is esik – is hívogatta őket az ügyben (ezt a képviselő később tagadta).

HIRDETÉS

Augusztusi miskolci látogatásunk alkalmával mindhárom érintett családdal beszéltünk. Egyöntetűen állították: a Magyar Nemzet teljes sajtót bejáró cikke után hirtelen megszűntek a távozásukat sürgető hívások, csak a lakbérért járt az Invesco munkatársa.

Ezt követően fordultunk az önkormányzathoz, a válaszból pedig kiderült: a Holding kifarolt az értékesítésből. A hivatalos indoklás szerint azért álltak el a szerződéstől, mert az Invesco nem tett eleget a vállalt kötelezettségeinek. A fejlemény még olyan friss, hogy ennek nyomát a földhivatali tulajdonlapon egyelőre nem találtuk, és visszalépésről még a lakókat és a jogászt sem értesítették. Kérdések ugyanakkor maradtak. Például milyen testület döntött a visszalépésről, érvényesítettek-e kötbérigényt, illetve hogy milyen jogon számlázott a szolgáltató a szemétszállításért az átmeneti időszakban, ha korábban az önkormányzat fizette a bérlők helyett. Újabb kérdéseinkre lapzártánkig nem válaszolt a polgármesteri hivatal.

A teljes cikket keresse a Magyar Hang szeptember 7-én megjelent 17. számában!

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,198lájkolóTetszik
2,691követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Korunk Szent Johannája vagy politikai báb?

A Greta Thunberg-jelenség újabb kampányfogásának is lehet tekinteni a nemrég magyarul is megjelent Ég a házunk című kötetet.

Sárkányfogak