„Tovább kell menni és csinálni” – páros interjú Karsai Dániel testvérével és ápolójával

„Tovább kell menni és csinálni” – páros interjú Karsai Dániel testvérével és ápolójával

Karsai Péter és Márkovics Ákos (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Azon vagyok, hogy ebből a borzasztó élethelyzetből kihozzam a maximumot a testvéremnek és a segítőinek. Persze alapvetően arról van szó, hogy körbetáncoljuk a szarosbödönt, mást nem tudunk csinálni – véli az ALS nevű halálos betegségben szenvedő, aktív eutanázia lehetőségéért küzdő Karsai Dániel testvére, Karsai Péter a Magyar Hangnak adott interjúban. Szerinte szerencsések, mert Dániel olyan képességekkel vágott bele ebbe a csatába, hogy még a mai napig vannak tartalékai. – Olyan különlegesen, őszintén és empatikusan tud szeretni, ahogy nagyon kevesen. Ez a tulajdonság mindig is benne volt, de élete utolsó szakaszára nagyon kikristályosodott – mondta.

Dániel ápolója, a ma már családtagnak számító Márkovics Ákos szerint pedig bár voltak nehezebb pillanataik nekik is, de aztán alkalmazkodtak a helyzethez. – Daninak is könnyebb, hogy nem sírunk mellette a nap 24 órájában, hanem vesszük az akadályokat – mondta. Arról is beszélt, mennyire nagy segítség, hogy „Danihoz a barátai foggal-körömmel ragaszkodnak. Ők is megtanultak minden olyan ápolási tevékenységet, amit én végzek, és nem kényszerből, hanem a saját akaratukból”. Páros interjú azokkal, akik a legközelebbről látják Karsai Dániel mindennapi küzdelmeit!

Az interjúban erről is olvashat:
• Mennyire van közel Dániel ahhoz az állapothoz, hogy ha lenne lehetősége eutanáziára, komolyan megfontolná?
• Mit tudnának javasolni azoknak, akik hasonló betegségben szenvednek? Vagy a családtagjaiknak?
• Ha vannak mélypontjaik, abból hogyan tudnak kijönni?
• Mit gondolnak arról, hogy a hatalom még csak napirendre sem vette Dániel ügyét?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!