HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Németh Miklós...

Németh Miklós: Orbán hamis mítoszt épít

Az egykori miniszterelnök Gorbacsov kézfogásáról, a „keményvonalas seggfejekről” és arról, hogyan veszítjük el a propaganda hatására józan ítélőképességünket

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Szervezett akció volt, amikor több száz keletnémet a páneurópai pikniket kihasználva átment a határon – mondta lapunknak adott interjújában Németh Miklós. Az egykori miniszterelnök szerint a határnyitás kulcsdátuma nem június 27. és nem is augusztus 19., hanem szeptember 10-11. A harminc évvel ezelőtti eseményekről, Gorbacsov kézfogásáról, Nagy Imre újratemetéséről, Kádár lelkiismeretéről, Soros Györgyről, migránsválságról, mítoszépítésről és az elszalasztott lehetőségekről beszélgettünk.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang augusztus 23-i (2019/34.) számában, pénteken megjelent interjúból!

– Augusztus 19-én a páneurópai piknik harmincadik évfordulóján együtt ünnepelt Angela Merkel és Orbán Viktor. Önt azonban nem láttuk, pedig a határnyitás ügyében ön volt a legbefolyásosabb politikus mint miniszterelnök. Nem kapott meghívást, vagy nem ment el?
– A 19.-i ünnepségre nem hívtak, csak 18-ára, egy pódiumbeszélgetésre, amelyen a határnyitás momentumait időztük volna fel. Elsőre elfogadtam a meghívást, később azonban nemet mondtam a szervező Balog Zoltánnak. Azzal szembesített, hogy, az eseménynek azt a címet adták: Áttörés, összeomlás, jövőépítés – Sorsfordító 1989. Úgy éreztem, szereplésemmel legitimáltam volna egy történelemhamisítást, hiszen bár a piknik – különösen kifelé – egy igen fontos lépés volt a határnyitás irányába, sem áttörésnek, sem pedig összeomlásnak nem lehet nevezni. (…) Az már csak emlékezetpolitika, hogy a szoclib kormányok június 27-ét ünnepelték, amikor Alois Mock osztrák és Horn Gyula magyar külügyminiszter átvágták a drótot, míg a jobboldal a piknikhez ragaszkodik, amelynek szervezésében maga is részt vett.

HIRDETÉS

Ha páneurópai piknik nem volt áttörés, akkor mit tekint annak?
– Ha konkrét dátumhoz kell kötni, akkor az 1989. szeptember 10-ről 11-re virradó éjjelt. Ekkor lépett hatályba az a kormányhatározat, ami rendelkezett a keletnémetek Ausztria felé való kiengedéséről. Kohl visszaemlékezéseiben szintén ez a dátum szerepel. Nem véletlenül. Akkoriban titkos tárgyalásokat folytattunk és már augusztusban jeleztem, hogy készen állunk a határ megnyitására. A kancellár arra kért, hogy csak szeptemberben adjuk ki a zöld jelzést, mivel fel kell készülniük több tízezer honfitársuk fogadására, ellátására.

Kinek állhatott érdekében a keletnémet menekültek akciója a páneurópai pikniken? Miért látja röhejesnek Horn Gyula kerítésátvágását? Eredeti-e az a határdrót, amelyet George Bush elnök kapott magyarországi látogatásakor? Mire rázott kezet Mihail Gorbacsovval? Miért érti meg a fiatal Orbán Viktort? Mi a közös Hornban és Orbánban? Voltak-e fenyegetések Nagy Imre újratemetésekor? Miként készültek Kádár János halálára? Járt-e pap az egykori pártfőtitkárnál? Mit mondott a Történelmi Igazságtétel Bizottság tagjainak a „keményvonalas seggfejekről”? Milyen viszonyt ápolt az ellenzékiekkel? Miről beszélgetett Soros Györggyel? Milyennek látja a ’89-es és a 2000-es MSZP-t? Hogy vélekedik a rendszerváltás óta eltelt harminc évről? Falazott-e Gyurcsányéknak az Európai Bizottság? Miben látja a Fidesz sikerének kulcsát? Mi okozza a legtöbb kárt a nép lelkében és a közállapotokban? Miért tartozunk köszönettel Angela Merkelnek? Hogyan értékeli az uniós politikát? A válaszokat keresse a Magyar Hang augusztus 23-án megjelent 2019/34. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/34. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,781lájkolóTetszik
2,964követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megvan a Jobbik új vezetése

Jakab Péter elnöki posztja biztosra vehető volt. Az esti órákra az is kiderült, hogy az elnökségbe is az ő emberei kerültek be.