Offshore-e a máltai cég, amit a Jobbik új kuratóriumi elnöke alapított? Az érintettek szerint nem

Offshore-e a máltai cég, amit a Jobbik új kuratóriumi elnöke alapított? Az érintettek szerint nem

(Fotó: Wikipédia/Beroesz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az a Tömör-Tones Zsolt vehette át a Jobbik pártalapítványának vezetését, akiről néhány éve derült ki, hogy Máltán alapított az akkori cikkek alapján offshore céget. Tömör-Tones, aki még korábban résztulajdonos volt a több milliós tartozást felhalmozó Hunnia Kézilabda Sport Kft.-ben, Nagy-Pál Leventével közösen fejlesztett Máltán egy e-learning rendszert. Az ügy három éve már nyilvánosságot kapott, Tömör-Tonesről akkor az állami fenntartású Nemzeti Sportközpontok jobbikos kötődésű dolgozójaként írtak.

A Népszava számolt be arról péntek este, hogy a Jobbik új vezetése kisöpörte a pártalapítványt, új tagok veszik át a régiek helyét. A Jobbik Magyarországért Alapítvány kuratóriumának tagjai formailag felajánlották lemondásukat, de a lap szerint ez nem saját elhatározásukból történt. Mindeddig az elnök a pártigazgatói pozícióból is távozó Szabó Gábor volt, míg mellette Gyüre Csaba, Stummer János és Farkas Gergely foglaltak helyet a kuratóriumban. Szabót, Stummert és Gyürét nemrég a tisztújító kongresszuson bírálta is Jakab Péter pártelnök, kifejtve, hogy nem élvezik teljes körű bizalmát. Szabó pedig úgy hagyta ott a tizenhat éven keresztül vitt pártigazgatóságot, hogy úgy gondolta, Sneider Tamás távozó pártelnök lesz az utódja. Nem így történt, az elnökség pályázatot írt ki, és a Bács-Kiskun megyei politikus, Lejer Zoltán érkezett a tisztségre.

Gyüre Csaba a változások kapcsán a Népszavának azt mondta: az új elnökség új embereket akar. Az új kuratóriumi elnök a Népszava szerint Tömör-Tones Zsolt vállalkozó, a Jobbik sportkabinetjének volt vezetője. Még a Népszabadság írta meg 2011-ben, hogy több milliós tartozást halmozott fel a jobbikos kötődésű Hunnia Kézilabda Sport Kft., aminek korábbi résztulajdonosa Tömör-Tones volt. A Jobbik etikai vizsgálatot is indított ellene, aminek megrovás lett a vége. Tömör-Tones a Vasárnapi Hírek korábbi cikke szerint egyébként ugyanabból a fradista ultrakörből jött, mint Szilágyi György, kettejüknek pedig közös cégük is volt.

A Jobbik pártalapítványát is lefejezte Jakab Péter | Magyar Hang

A pártalapítványnál történő változások kapcsán Jakab Péter azt nyilatkozta a Népszavának: „a Jobbik újonnan megválasztott elnöksége azt a határozott álláspontot képviseli, hogy a pártunknak személyi- és szervezeti megújulásra van szüksége annak érdekében, hogy 2022-ben a kormányváltás vezető ereje lehessen. Minden változás és változtatás ezt a célt szolgálja.”

Tömör-Tones neve 2017-ben a Paradise Papers kapcsán merült fel. A tényfeltáró Direkt36 szedte össze, a magyarok közül kik voltak érintettek a korábban részben rejtett máltai cégadatbázisban. A Paks II. Zrt. korábbi vezérigazgatójának, Bán Tamásnak például Power Consulting House néven volt egy cége, míg Nobilis Kristóf egy máltai hajózási cégen keresztül birtokolt egy luxus versenyhajót. Kiderült ekkor, hogy az állami fenntartású Nemzeti Sportközpontok két, jobbikos kötődésű dolgozója, Tömör-Tones és Nagy-Pál egy máltai cégen keresztül fejlesztettek e-learning rendszert.

A GC Academy-t 2015-ben alapították, ez pedig többnyelvű, elsősorban a sportoktatásra koncentráló rendszerért volt felelős. A budapesti vizes világbajnokság önkénteseit is a GC programjával tanították be, és a Nemzetközi Judo Szövetség is használta a rendszert. Állításuk szerint nem a kedvező adózási feltételek miatt indították a céget, hanem mert elegük lett a magyarországi korrupcióból. Továbbá a részvényesek leszögezték, hogy a GC Academy-nek sem az állami pénzből működő NSK-hoz, sem a Jobbikhoz nincs köze.

Máltát azért választották Nagy-Pál elmondása szerint, mert az online képzések területén megfelelő akkreditációs rendszerekkel és sztenderdekkel rendelkezik, valamint nemcsak az EU, hanem a brit nemzetközösség tagállama is. A GC Academy 2016-ban a 15 ezer eurós profit mellett 6200 euró adót fizetett, ebből 5200 euró adóvisszatérítést kaptak. „Ha ezt nem kapnánk vissza, az sem zavarna; nem érdekel, mennyi adót kell fizetnünk. A cég osztalékot nem fizet, minden pénzünket a szoftver fejlesztésére költjük, amit egy magyar cég végez. Itthoni adózással” – jelentette ki akkor a Direkt36-nak Nagy-Pál.

Tömör-Tones egyébként a BOK Sportcsarnok (volt Syma Csarnok) vezetője.

Egy 2017-es sajtótájékoztatón Sneider Tamás akkori alelnök is magyarázkodni kényszerült az ügy miatt. Mint mondta, tudomása szerint alacsony összeg folyt be a céghez, amit azért hoztak létre, mert itthon nem tudtak vállalkozást indítani. Nem minden offshore-cég egyenértékű a lopással, mondta ekkor Sneider Tamás.

Nemrég távozott a pártból és a parlamenti frakcióból Bencsik János is, aki többek között arra hivatkozott, szerinte az új elnökség bosszúhadjáratot hirdetett.

Frissítés: Az Azonnali érdeklődött a Jobbik sajtóosztályánál, mennyire egyeztethető össze a párt offshore-ellenes politikájával Tömör-Tones kinevezése. A lap emlékeztetett Szilágyi György egy korábbi nyilatkozatára is, ami szerint az offshore két dologra jó: elkerülni az adózást Magyarországon, illetve korrupcióból származó pénzeket külföldre vinni. A jobbikosok még egy nyilatkozatot is aláírtak, hogy nem birtokolnak ilyen céget.

A párt most állítja – bár korábban Sneider Tamás például nem kérdőjelezte meg azt –, hogy a máltai cég nem offshore. Sőt, a Jobbik szerint fogalmilag ki van zárva, hogy az lenne. „A szóban forgó gazdálkodó szervezet tulajdonosi szerkezete átlátható, több nemzetközi sportszövetséggel dolgozik együtt (IFJ, WAKO), Máltán felsőoktatási akkreditációval rendelkezik” – közölte a párt az Azonnalival.

Frissítés 2.: Cikkünkre reagált Nagy-Pál Levente is, aki szintén arról írt: fogalmilag kizárt az offshore megnevezés. A GC Academy alapítójának mondatait változtatás nélkül közöljük:

„Egy olyan újságnak, amely itthon nem tudja kinyomtatni a hetilapját magyar nyomdában, ezért Szlovákiában kellett nyomdát keresnie, azt gondolom, érthetően el tudom magyarázni, hogy miért kellett 2015-ben külföldön céget alapítanunk.

Az általunk kifejlesztett e-learning rendszer a világ egyik vezető terméke, melyre életünk végéig büszkék leszünk. Létrehoztunk valamit a semmiből, szinte pénz és mindennemű támogatás nélkül. Startup cégünk soha nem nyert EU-s pályázaton, mindent a saját tudásunkból alkottunk meg. Nem pénzt szállítunk ki az országból, de igen, a tudásunkat kénytelenek voltunk elvinni. A mai magyar közigazgatási és politikai helyzetben kizártnak tartom, hogy cégünk ugyanannyira sikeres lehetett volna itthon, mint azt Máltán tette, ezért döntésünket nem bántuk meg. Egy fogadalmat azért a cég tulajdonosai tettek, soha nem lesz többet magyar ügyfelük, és ezt a fogadalmukat 2018 óta tartják is éppen a rosszindulatú, lejárató cikkek miatt.

Emellett szeretnék egy jó hírt is megosztani Önökkel. Cégünk, több, mint másfél éves folyamat végén idén januárban felsőoktatási intézményi akkreditációt szerzett. Jelenleg posztgraduális képzést folytatunk felsőoktatási minőségbiztosítás témakörben. Az offshore vádhoz csak annyit tennék hozzá, hogy ez a fajta akkreditáció nem jellemző a »klasszikus« offshore cégeknél, de ha tudnak, kérem jelezzék felém ha létezik a világon még offshore felsőoktatási intézmény.”