A Duna felső szakaszán már elkezdődött a tetőzés

A Duna felső szakaszán már elkezdődött a tetőzés

Győr karácsony este (Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság/Facebook/Jetti Galanics és Zorka Pozsgai)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már a magyarországi szakaszra ért a Dunán az árhullám tetőzése, az északi részeken eléri a maximumot a vízszint és vonul lefelé fokozatosan. A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát.

Az elmúlt napokban Európa jelentős részén, így hazánkban is ciklonok és frontjaik okoznak változékony időjárást, a Kárpát-medencében sokfelé 10-30 milliméter közötti vegyes halmazállapotú csapadék esett. A hétvégén is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 milliméter közötti vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött.

A Duna tetőzése hétfőn reggel és a délelőtti órákban a Pozsony és Nagybajcs közötti szakaszon járt. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint Nagybajcsnál még néhány centiméteres vízszintemelkedésre lehet számítani, de a tetőzés nem éri el III. árvédelmi fokozatot. Ezen a szakaszon 24 órában védekeznek a vízügyes szakemberek, Szolnokról is érkeztek már segíteni. Komárom és Esztergom térségében az I. fokú árvízvédelmi készültségi szinteket meghaladó tetőzésekre számítanak: Komáromnál az 570-590 centiméter, Esztergomnál pedig az 550-570 centiméter tartományban várható a tetőzés hétfő estétől, illetve kedden napközben.

Budapesten a tetőzés 27-én, azaz szerdán napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással I. fokú árvízvédelmi készültség mellett. Az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál kell lezárni.

Árhullám van levonulóban a Lajtán, ami Mosonmagyaróvárnál kevéssel I. fok felett tetőzik várhatóan kedden reggel, 178 centiméteres vízállással. A Rábán Körmendnél vasárnap a késő esti órákban tetőzött 365 centiméterrel, Sárvár pedig előreláthatólag kedden napközben tetőzik fokozat alatti vízállással. Győrben hétfő hajnaltól már I. fok feletti vízállásokat észleltek a Rábán, itt további néhány centiméteres vízszintemelkedés valószínű, a tetőzés kedden, a hajnali órákban várható. Az Ipolyon újabb árhullám indult meg, a tetőzés Nógrádszakálnál kevéssel I. fok alatt kedden délután, Ipolytölgyesnél szerdán a délelőtti órákban II. fok környékén valószínű.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. A továbbiakban a lassú apadást a lehulló csapadék függvényében kisebb vízszintemelkedések törik meg. Mellékfolyóin szintén árhullám vonult le, de az érkező csapadék és enyhébb idő miatt az elkövetkező napokban újabb vízszintemelkedésre lehet számítani. Fokozatot meghaladó tetőzésre csak a Sajón, és a Zagyva-Tarna vízrendszerén számíthatunk.

Címkék: árvíz, árhullám