A külügynek ki kell adnia a Budapest–Belgrád-hitelszerződést

A külügynek ki kell adnia a Budapest–Belgrád-hitelszerződést

Szél Bernadett (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodfokon és jogerősen győztünk abban a perben, amit a kínai hitelszerződés kiadásáért indítottam. Az ítélet szerint hiába a titkosítási törvény: a kormánynak nem elég általánosságban hivatkozni arra, hogy a hitelszerződés nyilvánossága sértené Magyarország külügyi érdekeit, azt bizonyítania is kell. És mivel a külügyminisztérium ezt nem tudta bizonyítani, 15 napon belül ki kell adnia a hitelszerződést – közölte a Facebookon Szél Bernadett.

Az országgyűlési képviselő posztjában emlékeztetett: tavaly indított pert a Budapest–Belgrád közötti vasúti beruházás finanszírozására kötött hitelszerződés kiadásáért. Előzetes adatkérésére a kormány a veszélyhelyzetet kihasználva 90 nap hosszabbítást kért, „majd átnyomta a parlamenten a titkosítási törvényt”. Ez utóbbi értelmében a szerződés kiadásáról a külügyminiszter döntött „Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeit mérlegelve, ennek során a Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve”.

Szél Bernadett az adatkérés elutasítása után pert indított, majd az elsőfokú bíróság „nyilvánosságkorlátozó döntése” ellen fellebbezést nyújtott be. A bíróság másodfokon annak bizonyítására kötelezte a külügyminisztériumot, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit – közölte a képviselő, megjegyezve: a külügyminisztérium válaszából kiderült, hogy a titkosítás során kizárólag a kínaiak érdekeit vették figyelembe és egy általuk megküldött lista alapján döntöttek a szerződés titkosításáról. – A bíróság mai döntésében megállapította, hogy a minisztérium nem csatolt semmi olyan dokumentumot, ami hitelt érdemlően bizonyította volna, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit. Az ítélet jogerős, a külügyminisztériumnak 15 napon belül ki kell adnia a hitelszerződést – tette hozzá.

Szél Bernadett szerint a bíróság döntése rámutat arra, hogy a kormány mondvacsinált okból, a magyar érdekre való üres hivatkozással és a Kínai Kommunista Párt kívánsága előtt meghajolva fosztotta meg a magyar adófizetőket egy olyan hitel részleteinek megismerésétől, amit nekik kell majd visszafizetniük.