IDEA: A magyar fiatalok többsége szerint a kormány politikája az EU-ból való kilépéshez vezet

IDEA: A magyar fiatalok többsége szerint a kormány politikája az EU-ból való kilépéshez vezet

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4), valamint Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök (j5), Karl Nehammer osztrák kancellár (j2) és Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 30 évnél fiatalabb magyarok többsége elképzelhetőnek tartja, hogy az Orbán-kormány jelenlegi politikája az EU-ból való kilépéshez vezeti Magyarországot – derül ki az IDEA Intézet által végzett decemberi felmérésből, amelynek eredményét lapunknak is eljuttatták. 

Már az elmúlt években is az EU és a magyar kormány viszonya feszültként volt jellemezhető. Az Orbán Viktor által képviselt politika egyre sűrűbben
ütközött a tagországok által egységesen képviselt véleményekkel, emellett többször is bírálta az EU általános működését a hazai politikai közegben – fogalmaz a közvéleménykutató intézet. A vizsgálat célja az volt, hogy a közösségi média alapú kérdőív alapján kiderítse: a magyar felnőtt lakosság mekkora hányada lát esélyt arra, hogy az Orbán-kormány jelenlegi politikája „kivezeti” hazánkat az Európai Unióból. Fontos, hogy a vizsgálat adatfelvételi időszaka egy nappal a decemberi uniós csúcs megkezdése előtt zárult, így Orbán Viktor nagy visszhangot kiváltó kivonulása illetve uniós költségvetési vétója még nem lehetett hatással a megkérdezettekre.

A válaszadók véleménye erősen megosztott volt, többségük szerint (44 százalék) reális esélye van annak, hogy a jelenlegi politika az EU-ból való kilépést eredményezi. A megkérdezetteknek szintén jelentős része (39 százalék) viszont nem lát esélyt arra, hogy országunk kilépne az unióból. A népesség 17 százaléka nem tudott dönteni a kérdésben. 

A felmérésben résztvevők közül a fiatal, 30 év alatti korosztály több mint a fele (54 százalék) szerint a jelenlegi Orbán-politika Magyarország kilépését eredményezi az Európai Unióból, közülük a nők (48 százalékban) ezt elképzelhetőbbnek tartják mint a férfiak (41 százalék). Az anyagi helyzetüket rosszabbnak érzékelők is sokkal inkább elképzelhetőnek gondolják az unióból való távozást, mint azok, akiknek kevesebb anyagi problémával kell szembesülniük – írja az IDEA.

A kérdésre adott válaszok nem függetlenek a politikai preferenciáktól: egyedül a FIDESZ-KDNP (23 százalék) és az MSZP (30 százalék)) szavazói között van kisebbségben az a csoport, amely a kilépést reálisnak látja. A többi párt szavazóinak többsége szerint az Orbán-kormány politikája magában hordozza a kilépés lehetőségét. Az IDEA Intézet a felmérést 2023. november 30 – 2023. december 13. között végezte, a kutatásban 1500 embert kérdeztek meg.