A Momentum új elnöke hagyná a céltalan orbánozást

A Momentum új elnöke hagyná a céltalan orbánozást

Fotó: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két évre vállalta a feladatot, ezt követően újraindulni sem szeretne az elnöki pozícióért – derült ki a 444 Gelencsér Ferenccel készült interjújából. A Momentum új vezetője szerint ő azért tudott győzni, mert végigjárta a szamárlétrát, konkrét terve és stratégiája viszont nincs. Ideológus helyett megoldóember kíván lenni, most pedig egyik első dolgaként országos problématérképet készíttet, hogy ne Budapestről mondják meg, máshol kinek mire van szüksége.

Gelencsér szerint mindenki abból indult ki, hogy Donáth Anna lesz a Momentum elnöke, amikor viszont kiderült, hogy nem indul, mindenki elgondolkodott. Gelencsérnek állítása szerint nem voltak elnöki ambíciói sem, viszont muszáj volt felállnia és munkához látnia.

A politikus úgy látja, teljesen eltűnt a proaktivitás az ellenzéki oldalról, miközben a Nolimpia-ügy óta a Momentum „folyamatosan kampányban van.” Így szerinte kevés idejük volt az önreflexióra.

Gelencsér kifejtette azt is, az embereket felnőttként kell tekinteni, nincs szükségük rá, hogy 133 bátor ember mondja meg nekik, mit akarnak. Példaként emlegette, hogy ő gyerekként teljesen magától járt hittanra öt évig, majd a saját döntéséből megkeresztelkedett. Templomba mégsem jár, de érdeklődik sok vallás iránt, dolgozott például Indiában tibeti menekültekkel 2013-ban. Az unokaöccse, aki Hongkongban született, tizenegy évesen meglátogatta, majd a metróban azt kérdezte, itt miért szomorú mindenki. Gelencsér akkor jött rá, hogy amíg a legnagyobb probléma a megélhetés, addig valóban nem tud boldog lenni.

„Az állam ne akarja helyettem eldönteni, hogy mitől leszek magyar. Ne akarja helyettem eldönteni, hogy kit szerethetek. Ne akarja elmondani helyettem, hogy mi a helyes és mi a helytelen” – mondta a Momentum elnöke. Továbbá abba kell hagyni szerinte a céltalan orbánozást, semmi foganatját nem látja, és messzemenőkig nem ért egyet a „parlamenti cirkuszpolitizálással”. Szerinte 2018 és 2022 között ezt lehetett látni, de tőle ez nagyon távol áll. „Nekem volt gyerekszobám. A mi családunkban ha valaki megszólal, akkor valaki más elhallgat. Számomra elképesztő, hogy a képviselők nem tisztelik meg egymást azzal, hogy végighallgatják, amikor valaki öt percre felszólal” – tette hozzá.

Gelencsér úgy látja, elképesztő az intellektuális deficit a Parlamentben, de ettől még be kell menni, el kell végezni a munkát. Annak jelentős részét viszont az Országgyűlésen kívül kívánják elvégezni. Ha pedig Kövér Lászlót boldoggá teszi az, hogy elvehet a Momentumból bizottsági helyeket, akkor legyen meg ez az öröme – fogalmazott.

A pártelnök is elmondta azt, amit korábban Donáth megfogalmazott: úgy látja, nem fér el hat párt az ellenzéki oldalon, a kínálat nem találkozik a kereslettel, a 2024-es EP-választás pedig vízválasztó lesz.