A szakszervezet részben elégedett a Volán-sztrájkkal

A szakszervezet részben elégedett a Volán-sztrájkkal

Volán-sztrájk 2023. december 10-én és 11-én (Fotó: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kétnapos, december 10-re és 11-re meghirdetett sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet egy vasárnapi kora délutáni Facebook-bejegyzésben arról ír, részben elégedettek a meghirdetett munkabeszüntetéssel. Az érdekvédelmi szervezet megyei bontásban megadta, hogy a buszvezetők hány százaléka csatlakozott a sztrájkhoz. E szerint 0 és 95 százalék között mozog a vasárnap a munkát fel nem vevő sofőrök száma. Az összesítőjük szerint Bács-Kiskun megyében minden buszvezető felvette a munkát. Hét olyan megye akad, ahol a sztrájkolók aránya elérte, illetve meghaladta az 50 százalékot: Baranyában 90, Fejér megyében 60, Győr-Moson-Sporonban 55, Hajdú-Biharban 50, Komárom-Esztergom megyében 55, Pest megyében 55, Somogyban 95 százalék csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Békés megyéből nem volt adata a szakszervezetnek.

– A mai nap volt a sztrájkunk előjátéka, a hétfői napon fog múlni az, hogy milyen további lépéseket jelent be szakszervezetünk operatív vezetése – jegyezték meg a Dobi IStván szakszervezeti elnök nevével kiadott közleményben.

Ahogy arról lapunk korábban már beszámolt: a szakszervezet szerint a sztrájkra azért van szükség, mert elakadtak a bérfejlesztési tárgyalások. Az érdekvédelmi képviselet 2024-re 25 százalékos béremelést szeretne, erre az igényre azonban a Volánbusz Zrt. november 24-ig nem válaszolt, ezért folyamodtak a munkabeszüntetéshez. A társaság viszont azért tartja indokolatlannak a sztrájkot, mert szerinte a vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A közlekedésért is felelős Lázár János miniszter a 25 százalékos béremelésre úgy reagált: teljesen irreális és eltúlzott.

A tervek szerint a december 10-11-i munkabeszüntetések alatt az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte. Korábban a szakszervezet azt közölte, ha a kétnapos munkabeszüntetés hatására nem ül le tárgyalni velük a munkáltató, január 7-8-án ismét sztrájkba lépnek.

Ha kíváncsi mely Volán-járatok esnek ki, alább tudja megnézni a listát: a vasárnapi kimaradások ITT, a hétfőieket pedig ITT találja.

Címkék: sztrájk, Volánbusz