Alkotmánybírósághoz fordultak a Club Aliga miatt

Alkotmánybírósághoz fordultak a Club Aliga miatt

A Club Aliga 1980-ban (Fotó: Fortepan/UVATERV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyiek az Alkotmánybírósághoz fordultak a napokban, hogy mégse legyen kiemelt állami beruházás a Club Aliga-projekt, emellett több mint százan az alapvető jogok biztosát is megkeresték – tudta meg a Magyar Narancs.

A lap megtudta: kettészakadt a balatonvilágosi képviselő-testület a fejlesztés kapcsán. A hét tagból néggyel tárgyalnak a hajdani pártüdülő új, Fidesz-közeli tulajdonosának képviselői. Ők azok, akik vállalták, hogy aláírnak egy titoktartási nyilatkozatot, akik ezt nem tették meg, semmilyen információhoz sem jutnak hozzá.

Ezzel egy időben a Club Aliga elzárása ellen három évtizede harcoló üdülőtulajdonosi egyesületet kizárták az egyeztetésekből. A képviselő-testületi négyek feloszlatták a grémium településfejlesztési bizottságát is, melyet az Aligai Fürdőegyesület alelnöke vezetett.

A Club Aligát tulajdonló Pro-Mot Kft.-be az az Appeninn Nyrt. vásárolta be magát, amely akkor még Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltsége volt. Azóta mindketten kiszálltak; a főbb tulajdonosok az ugyancsak NER-közeli Jellinek Dániel, Balázs Attila és az OTP-csoport lettek.

Az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, Bukovszki András, aki 2019 októberében bekerült a balatonvilágosi képviselő-testületbe, már a tavaly augusztusi fórumon is arra hívta fel a figyelmet: azzal, hogy a Club Aliga-fejlesztés kiemelt kormányzati beruházás lett, „540 méternyi Balaton-partot veszít a falu, a közút megszűnik közútnak lenni, a közparkot, a strandot, az ősfást beépítik. Itt egy falu fog megsemmisülni. A Club Aliga a Rákosi-féle, kártalanítás nélküli kisajátítás után a Kádár-időkig köztulajdon volt, majd utána harminc évig senki nem merte elvenni a partot. Most ez is megtörténik.”

A fürdőegyesület még a nyáron átadott egy petíciót 7300 aláírással a polgármesternek, amiben követelték az aláírók a Club Aliga útjainak, közparkjának és szabad parti sétányának önkormányzati tulajdonba vételét. Azt azonban ne tudják, hogy a befektetővel tárgyaló képviselők ezt az álláspontot képviselik-e.

Címkék: Club Aliga