Átlátszó: Két ember halt meg egy a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban történt balesetben

Átlátszó: Két ember halt meg egy a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban történt balesetben

A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az eddigi hírekkel ellentétben nem egy, hanem két súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó vesztette életét a kórházban a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében történt baleset miatt – írta meg az Átlátszó pénteken. Felidézték, a gyárban a halálos géprobbanás még márciusban történt, de annak részleteit a lap csak most ismerhette meg egy határozatból, mely 10 millió forintra büntette a céget az eset miatt.

Az Átlátszó a határozatot közérdekű adatigénylés keretében kérte ki a Pest Megyei Kormányhivataltól. A dokumentumból többek közt az derült ki: egy darálógép felrobbanása miatt történtek a halálesetek. A gépet egy 2022 júniusi tűzesetet követően nem használták, ám idén tavasszal koreai szakemberek megjavították, majd üzembe állították, ám az egy napra rá leállt. Mint írták, miután azon a napon a műszakvezető szabadságon volt, a karbantartó mérnök pedig a cég bátonyterenyei telephelyére volt kirendelve, ezért vezetői utasításra egy „magyarul nem beszélő” betanított munkásnak kellett kitisztítania a gépet. Ő ezt megelőzően már végzett hasonló feladatot, ám a takarítást most nem a korábbi rutinnak megfelelően csinálta. A balesetben az érintett betanított munkás még aznap meghalt, később pedig a hosszas kezelés ellenére egy másik dolgozó is életét vesztette, míg egy harmadik munkavállaló pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az ügyben a munkavédelmi hiányosságok miatt a hatóság 12,5 millió forint bírságot állapított meg, munkavédelmi vétségek miatt pedig 10 millió forintnyit. Az Átlátszó kereste a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, akik szerint jelenleg is folyamatban van a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás.