David Pressman: A magyar kormány Putyin propagandáját ismételgeti

David Pressman: A magyar kormány Putyin propagandáját ismételgeti

David Pressman amerikai nagykövet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány ahelyett, hogy határozottan elutasítaná az orosz agressziót, Putyin propagandaszövegét ismételgeti a békepártiságról - fogalmazott szombaton a Sedona Forum színpadán, Arizonában David Pressman. A nagyköveti megszólalást a 444 vette észre.

A magyar kormánypolitikáról korábban is kritikát megfogalmazó Pressman szerint az energiabehozatal diverzifikációja helyett a Gazpromhoz köti magát az ország, továbbá olyan orosz szervezeteknek ad otthont, mint korábban a Nemzetközi Beruházási Bank volt. Ukrajna melletti kiállás helyett pedig Putyin elnök szavait ismételgeti, egyebek közt Ukrajna felfegyverzésének leállítását követelve – foglalta össze a magyar narratívát az amerikai nagykövet.

Pressman szerint a magyar kormány azt az elméletet terjeszti, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás leállítása megállítja Putyint, pedig ő úgy látja, a történelem tanúsága szerint ennek épp az ellenkezője igaz. „Ez nem békejavaslat, ez a kapitulációra tett javaslat” – jelentette ki a nagykövet, aki úgy látja, Magyarország az Amerikai Egyesült Államokat azonosította ellenfélként, ez a hozzáállás pedig egy szövetségestől elfogadhatatlan. „Magyarország a barátunk. Azt akarjuk, hogy közel álljon hozzánk. Nem akarjuk, hogy Magyarország magára maradjon” – jelentette ki az amerikai nagykövet. Úgy látja, Budapestnek vezető szerepet kellene vinnie a NATO-n belül Ukrajna megsegítésére, „ehelyett a NATO inkább kerüli Magyarországot”.

A magyar kormány egyébként bevallottan abban bízik, hogy az év végén Donald Trumpot választják elnökké az amerikaiak, a republikánus vezetővel pedig már jobb viszonyt ápolhatnak majd. A demokrata vezetés által delegált nagykövet viszont erősen kritikus azzal, amilyen álláspontot a háború ügyében, illetve a nemzetközi politika vonatkozásában az Orbán-kormány megfogalmaz. A magyar vezetés szintén erősen kritikus a nagykövettel szemben, akit Orbán Viktor korábban egyenesen présemberként emlegetett.