Novák Katalin döntése „azoknál is vörös vonal, akik a kormánypártokat támogatják”

Novák Katalin döntése „azoknál is vörös vonal, akik a kormánypártokat támogatják”

Novák Katalin köztársasági elnök (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két nap alatt huszonegyezer aláírást gyűjtött össze az aHang Novák Katalin köztársasági elnök távozása érdekében. Az államfő 2023 áprilisában adott elnöki kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgató-helyettesének, akit azért ítélt el a bíróság, mert bűnsegédként részt vett az intézményvezető által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények eltussolásában. Szalóki Viktor, az aHang szóvivője úgy véli: ha a helyzetnek nem lesz „gyors és valódi” megoldása, akkor az ügy nagyra növekedhet, és hosszú időre meghatározhatja a közbeszédet. Szerinte a kormány és a parlament sem teheti meg, hogy ne reagáljon. Az aHang is beszáll a pénteki budapesti, civilek által meghirdetett tüntetés szervezésébe. A Momentum is hirdetett tüntetést a Sándor-palotához.

– Ez a téma átlépte az emberek ingerküszöbét – fogalmazott a Magyar Hangnak az aHang szóvivője – Az elmúlt fél évben egyik petíció aláíróinak száma sem növekedett ilyen gyorsan. Mindenkinek elfogadhatatlan és érthetetlen, ami történt – tette hozzá Szalóki Viktor. Az aHang petícióját, amelyben Novák Katalin távozását követelik, két nap alatt huszonegyezren írták alá.

A petícióban azt írják: „egy pedofilt fedező bűntársnak nem adhat a köztársasági elnök kegyelmet”. Szalóki szerint a köztársasági elnök bármilyen elítéltnek kegyelmet adhat, de „a pedofíliát nem lehet relativizálni” és „egy normális társadalomban” legalább meg kellene indokolni, hogy miért él az elnök a kegyelem lehetőségével – A sajtóban arról is lehetett olvasni, hogy a háttérben politikai összefonódások lehetnek. Ha ez valóban így van, az félelmetes képet fest arról, hogy mire használják a kegyelem intézményét – tette hozzá. Korábban a Telex próbált utánajárni a hasonló értesüléseknek, igaz, az általuk szerzett információk nem támasztották alá, hogy a kegyelemben részesült K. Endrének komoly kormánypárti kapcsolatai lettek volna. 

Az aHang csatlakozik a pénteki tüntetés szervezőihez, és mozgósítja tagságát a budapesti és a székesfehérvári tüntetésre is. A budapesti demonstrációt az Országos Közös Akarat nevű, civil szervezeteket és szakszervezeteket tömörítő ernyőszervezet szervezi. A tüntetők Budapesten, a Belügyminisztérium épülete előtt találkoznak 16 órakor, és onnan vonulnak a budai Várba, a Sándor-palota elé. A tüntetés szervezői nem csak azt követelik, hogy a Fidesz „kényszerítse lemondásra” az államfőt, hanem azt a követelést is megfogalmazták, hogy a párt hívja vissza Varga Juditot pártjuk európai parlamenti választási listájáról. (Azt már bejelentette a Fidesz, hogy Varga Juditot szánják EP-listavezetőnek, de hivatalosan még nem állt össze a névsor). Indoklásuk szerint azért a Belügyminisztériumtól indul a tüntetés, „mert a rendőrségnek van még dolga a bicskei gyermekotthonban történtekkel! Végezzenek rendes nyomozást, derítsék fel az összes szálat, és biztosítsák a Belügyminisztériumra bízott, gyermekotthonban élő gyermekek biztonságát!” – írták egy közleményben.

Szalóki szerint az ügy az ügy komolyabb megmozdulásokhoz is vezethet, mert tapasztalataik szerint az államfő kegyelmi döntése „azoknál is vörös vonalat jelent, akik a kormánypártokat támogatják”. – Ha valami, akkor ez az ügy nem a baloldal-jobboldal, vagy az ellenzék-kormány tengelyen értelmezhető – fogalmazott. Szalóki Viktor úgy véli: ha nem lesz „gyors és valódi lezárása” az ügynek, akkor az nagyra növekedhet, és a következő időszakban meghatározhatja a közbeszédet. Az aHang petíciója egyébként azt követeli, hogy a parlament indítson megfosztási eljárást az államfő ellen, amennyiben nem mond le. Ezt kétharmados többséggel lehet megtenni, ám csak akkor, ha az államfő bűncselekményt követ el, hivatali működésével összefüggésben megsérti a törvényeket, vagy megsérti az alaptörvényt. Ezeket pedig egy kegyelmi döntés nem meríti ki.

Az aHang ennek ellenére azon az állásponton van, hogy a parlament nem ülhet tétlenül, a választott képviselőknek minden lehetőséget meg kellene ragadnia, hogy felelősségre vonják Novák Katalint, és ezzel „a köztársasági elnöki intézmény maradék becsületét megőrizzék”. Továbbá úgy látják: a kormánynak is magyarázatot kellene adnia arra, hogy miért nem szólaltak meg, illetve nyilatkozni arról, tudott-e a kormányból más is a kegyelmi döntésről az azt ellenjegyző igazságügyi miniszteren (akkoriban Varga Juditon) kívül.

Címkék: tüntetés, petíció, aHang