Nem sérültek meg a lezuhant rendőrségi helikopter pilótái

 Nem sérültek meg a lezuhant rendőrségi helikopter pilótái

Kiemelik a vízből a Balatonba zuhant rendőrségi helikoptert Balatonszéplak közelében 2023. szeptember 7-én. Az MD 500E típusú helikopter a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, a parttól mintegy 300 méterre zuhant a tóba. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. (MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orvosi vizsgálat szerint nem szenvedtek sérülést a pilóták, a lezuhant rendőrségi helikoptert csütörtök este háromnegyed nyolckor kiemelték a Balatonból  – hangzott el az ORFK rendkívüli pénteki sajtótájékoztatóján. 

Ahogyan azt lapunk is megírta, csütörtökön egy rendőrségi helikopter balesetet szenvedett és belezuhant a Balatonba. A rendőrség közleménye szerint a baleset szeptember 7-én 14 óra 44 perckor következett be Balatonszéplak közelében. A körülményekről is beszámoltak: a parttól körülbelül 300 méterre a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben a tóba zuhant egy MD 500E típusú helikopter. A gép kéttagú legénységét egy közelben tartózkodó hajó kimentette, és komolyabb sérülés nélkül partra szállította őket.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a parancsnoki kivizsgálás szerint a helikopter minden előírt vizsgával rendelkezett, minden műszaki vizsgán átment, és repülésre alkalmas műszaki állapotban kezdte meg a légigyakorlatot. A pilóták is valamennyi képesítéssel, minősítéssel rendelkeztek. A bekövetkező vészhelyzetet is a szakmai protokollnak megfelelően kezelték, de nem vezetett eredményre. A Somogy Vármegyei Rendőrfőkapitányság közlekedésrendészeti osztálya hivatalból eljárást indított. A honvédelmi tárca is vizsgálja a helikopter lezuhanásának körülményeit, a vizsgálat lezárultáig semmi biztosat nem tudnak mondani.  

A rendőrség közzétett egy víz alatt készült videót is a helikopter kiemeléséről. 

Egy német turista egyébként levideózta a szerencsétlenséget, a felvételen az látszik, hogy a helikopter óvatosan a tó felszínéhez közelít, ám egyszer csak megpördül, majd körbe-körbe pörög, végül pedig irányíthatatlanul becsapódik a Balatonba. A szerencse az volt, hogy a baleset közelében egy vitorlásversenyt is tartottak, a biztosítást végző rendezők pedig azonnal ki tudták menteni a helikopter legénységét. 

Címkék: Balaton, baleset, helikopter