Harminc milliárdos hitelre kéri a kormány áldását a főpolgármester, drágul a taxizás

Harminc milliárdos hitelre kéri a kormány áldását a főpolgármester, drágul a taxizás

Budapest, 2022. április 13. Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán tartotta első – rendkívüli – ülését az ellenzéki vezetésű Fővárosi Közgyűlés a Fidesz kétharmados győzelmével záruló országgyűlési választást követően. 

Napirend előtt Karácsony Gergely főpolgármester közölte: az országgyűlési választáson egyértelmű választói akarat nyilvánult meg, és ez új kereteket szab annak, hogyan tud együttműködni a főváros a kormánnyal. Felvetette, az, hogy a fővárosban 18-ból 17 választókerületben nyertek, „van-e akkora győzelem, ami a Holdról is látszik, vagy legalább a Karmelita-kolostorból”. Mint mondta, a budapesti választópolgárok és az ország más településein élők nem egyféleképpen ítélték meg, milyen kormányra van szüksége az országnak. Leszögezte: Budapest a nemzet fővárosa, és bár azokat az értékeket képviseli, amelyek „kevésbé kelendőek”, nem városállam, nem akar elszakadni, a nemzet fővárosa akar lenni.

Az is világos, hogy Budapest nem lehet bűnös város, mert a budapestiek más értékek mellett tettek hitet – fogalmazott, hozzátéve: Budapest „nem is fejőstehén”, nem lehet a nemzet fővárosát magára hagyni, mert aki elveszi a forrásait, az „a nemzet egészét támadja”. A főpolgármester arra kérte a megválasztott budapesti képviselőket – akiknek egy része meg is jelent az ülésen –, hogy ne feledkezzenek meg a nemzet fővárosáról, amikor parlamenti munkájukat végzik. A főpolgármester minden megválasztott budapesti országgyűlési képviselőt arra kért, hogy készítsenek el közösen egy javaslatot egy új Budapest-törvényről, amely forrást biztosítana a fővárosnak és hatályon kívül helyezné a Fudan-törvényt. Bejelentette, hogy engedélyt kér a kormánytól arra, hogy Budapest felvehessen 30 milliárd forint hitelt.

A működéshez pénz kell, márpedig a kormány a 2019-es ellenzéki győzelem óta 200 milliárd forintot vont el különböző formában a fővárosi önkormányzattól. Az idei költségvetést módosítani fogják, de a főváros nem tekinthet el az iparűzési adó megfelezés kompenzációjától, a 30 milliárdos hitel engedélyezésétől. A főpolgármester, nem hajlandó elfogadni azt, hogy „vannak első és másodrangú városok és állampolgárok”. A jövőt illetően csak a negatív szcenáriók biztosak, minden más bizonytalan – mondta a Népszava tudósítása szerint.

Karácsony Gergely szólt arról, hogy az önkormányzati ciklus felénél tartanak, és büszkék a fejlesztésekre, amelyeket az elmúlt 2,5 évben elértek, „de pénz nélkül senki nem tud csodát tenni”. Mint mondta, a költségvetési rendelet elfogadásakor a pisztoly ott volt a halántékuknál, most is ott van, de „még nem húzták meg a ravaszt”. Jelezte: a költségvetésben szerepelnek olyan bevételek, amelyekre mindenképpen szükség van a működőképesség megőrzése érdekében, ilyennek nevezte az iparűzési adó kompenzációját, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egyes önkormányzatoknak kompenzálja a kieső pénzt, a fővárosnak pedig nem. Szükségesnek nevezte a BKV-nál az energiaár-robbanás miatti 17 milliárd forintos pluszkiadás kompenzációját is.

Az MTI közlése szerint a Fővárosi Közgyűlés elítélte az Ukrajnában zajló háborút kirobbantó orosz agressziót és támogatásáról biztosította Beregszászt, Budapest testvérvárosát. A testület döntött arról is, hogy május 9-től emelkednek a fővárosban a taxis tarfiák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő. A taxirendelet módosítását egyhangúlag fogadta el a testület.

Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy a 33 százalékos emelést a legutóbbi díjmegállapítások óta bekövetkezett eddig is jelentős üzemanyagár-emelkedés, valamint a megnövekedett infláció és a minimálbér emelkedése együttesen indokolja. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte: a tarifaemelés a taxis szervezetek által kezdeményezett egyeztetéseken elért kompromisszumos megoldást tükrözi. A GVH és a Momentum frakciója is azt javasolta, hogy fix árak helyett inkább maximum legyen a verseny érdekében.

A testület kiegészítette az önkormányzat önként vállalt feladatait a háború elől menekülők megsegítésével, és ehhez kapcsolódóan a főpolgármester döntési jogosultságát is. Továbbá módosították a költségvetési rendeletet is a menekültek ellátásával, a testvérváros Beregszász segítésével kapcsolatos feladatok finanszírozására, valamint pontosították az adományok fogadására megnyitott önkormányzati alszámla szabályait. Határoztak arról is, hogy a menekülteket elszállásoló Menedékház Alapítvány támogatását megemelik tízmillió forinttal.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat az Ukrajnából érkezettek helyzetének további javítása érdekében együttműködik a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal és a Magyarországi Terre des Hommes Alapítvánnyal. Az előbbi tíz hordozható wifi eszközt és tíz, korlátlan adatforgalommal feltöltött SIM kártya határozott időtartamú használatát biztosítja a menekülteknek. Az utóbbi alapítvány pedig különböző szolgáltatásokat biztosít térítésmentesen az Ukrajnát elhagyni kényszerült embereknek. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, eddig több ezer menekültet szállásoltak el, és több mint ötvenezer adag ételt osztottak szét.

A rendkívüli ülést az indokolta, hogy az országgyűlési választások előtti – a március 30-ra tervezett – rendes közgyűlési ülést nem hívták össze.

A Magyar Nemzet szerdán írt arról, hogy a főváros csődbe mehet: a cikkben Bagdy Gábor volt fideszes főpolgármester-helyettes arról beszél, hogy a fővárosi vezetés alapvetően a kormányváltásra tett fel mindent.

Karácsony Gergely: Nincs olyan, hogy Budapest vagy vidék

Karácsony Gergely szerdai Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a fővárosban 18 körzetből 17-ben az ellenzéki pártszövetség jelöltjei győztek. „Az én felfogásom szerint a választási győzelem, országosan is, Budapesten is elsősorban felelősséget és felhatalmazást jelent. A felelősség és felhatalmazás a budapesti választási eredmények tükrében annak a politikának az eredményes, minden budapesti javát szolgáló képviseletére vonatkozik, amiről 2,5 éve a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén azt mondhattam: Budapestnek közösséget építő, szabad és a köztársaságnak otthont adó várossá kell válnia. Budapest őrzi, ápolja és erősíti, mert erősítenie kell a szabadság, a méltányosság, a szolidaritás, a demokrácia, az európaiság ügyét és értékeit” – írta.

Arra kérte a Budapesten megválasztott képviselőket, hogy „közös munkával, már az új Országgyűlés megalakulására alkossuk meg a Budapest 150 kezdeményezést. Közösen dolgozzuk ki azon törvényjavaslatok sorát, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jövőre a város méltó állapotban, méltó módon, szabadságát és szabad mozgásterét visszakapva ünnepelhesse megalakulásának 150. évfordulóját. A törvényjavaslatok minden bizonnyal tartalmazni fogják a város saját bevételeinek visszaszerzését, az uniós forrásokhoz való hozzáférést, de a Fudan-törvény eltörlését is. A munka tehát már ma elkezdődött. Élünk a felhatalmazással, amit a budapestiektől kaptunk 2,5 éve és április 3-án is” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy „nincs olyan, hogy Budapest vagy vidék. Csakis olyan létezik, hogy Budapest és vidék. Budapest nem lehet önző, nem lehet rövidlátó, és nem lehet kishitű sem. De Budapest sem eshet áldozatául semmiféle önzésnek, semmiféle rövidlátó politikának.”