Klímatüntetéshez csatlakoztak az oktatásért demonstrálók

Klímatüntetéshez csatlakoztak az oktatásért demonstrálók

Tüntetés az oktatásért. Demonstrálók a Lánchídnál (Fotó: Mihály Attila / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindult az őszi tüntetési szezon: Érted megyünk - Demokrácia Napi Tüntetés címen demonstráltak péntek délután Budapesten. A tiltakozók a Margit hídon át a Kossuth térre vonultak, majd csatlakoztak a Fridays For Future klímatüntetéséhez a Lánchíd budai oldalán.

A tüntetők fél öt előtt kezdtek gyülekezni az Elvis Presley parkban, a Margit híd budai hídfőjénél, helyszíni tudósítónk szerint kezdetben mintegy kétszázan lehettek, öt óra felé már több mint háromszázan várakoztak.

 

Negyed hat környékén megindultak a résztvevők a híd felé. Helyszíni tudósítónknak az egyik neve elhallgatását kérő szervező – maga is diák – azt mondta, függetlenül attól, hogy hányan vannak, ezek a rendezvények főleg arra jók, hogy kapcsolatok alakuljanak ki a szervezetek között. Egyébként jövőre ő is külföldre tervez menni.

Fél hat körül a tüntetők a Margit hídhoz érkeztek, az út felét elfoglalva indultak át a Jászai Mari térre, azt skandálják, „szabad ország, szabad oktatás”. 


A helyszínen volt Karácsony Gergely főpolgármester is, aki lapunknak arról beszélt, polgárként, apukaként van jelen. Elmondta azt is, szerinte „soha nem egy tüntetés változtatja meg a világot, de a világ mégis megváltozik”.

A tüntetők hat óra környékére értek át a Kossuth térre.

A helyszínen több beszéd is elhangzott. Többek közt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője szólalt fel, aki arról beszélt: demokráciában szeretnének élni, „le a diktatúrával”. A beszédek elhangzása után a demonstrálók a Lánchíd felé indultak, hogy csatlakozzanak a Fridays For Future klímatüntetéséhez, ahol helyszíni tudósítónk szerint a vártnál többen jelentek meg. A résztvevők összesen pár ezren lehettek.

 

Később, a klímatüntetés végeztével a Telex tudósítása szerint a tüntetők egy része a Karmelita kolostorhoz akart felmenni, ám a lépcsőn rendőrök várták őket.

Erőt csak együtt lehet mutatni

A tüntetés szervezői (az Egységes Diákfront és az ADOM Diákmozgalom) az esemény Facebook-oldalán előzetesen úgy fogalmaztak:

„Érted megyünk!
Érted, akinek végleg el kellett köszönnöd kedvenc tanárodtól,
Érted, akinek a tanítás mellett 3 munkahelyen kell dolgozni ahhoz, hogy meg tudj élni,
Érted, akinek végig kell nézni, hogy a gyereked elhagyja ezt az országot,
Érted, akinek nincs esélye hozzáférni alapfokú oktatáshoz,
Érted, akinek az unokájának nem lett végül jobb, mint neked volt régen.
Érted?” 

A Pedagógusok Szakszervezete is részt vett az eseményen, csakúgy, mint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, amely azt írta a közösségi oldalán: „A szakszervezet mindent meg tud szervezni, de helyetted nem tud tüntetni és sztrájkolni. Ezért kell ma is kijönnöd, mert erőt csak együtt tudunk felmutatni.”

Címkék: tüntetés