Itthon és Lengyelországban is terjeszkedik a Mol

Itthon és Lengyelországban is terjeszkedik a Mol

Budapest, 2021. szeptember 4.
A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. céglogója az egyik fővárosi üzemanyagtöltő állomásnál a zuglói Róna utcában.
MTVA/Bizományosi: Róka László
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mol 610 millió dollár értékű szerződést írt alá 417 lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel, aminek eredményeként a magyar cég a harmadik helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon – jelentette be az olajipari társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az tranzakció részként a Mol 185 magyar és szlovák töltőállomást ad el a PKN Orlennek, 259 millió dollár értékben.

Az ügylet a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ. A felek megállapodtak a megvásárolt hálózat üzemanyag-ellátásáról is. A lengyelországi tranzakcióval a Mol a tizedik országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli. A megállapodás lezárását követően a Mol a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, az ottani töltőállomásainak száma meghaladja a magyarországit.

A Mol emellett azt is bejelentette, hogy megvásárolja a magyarországi Lukoil-töltőállomásokat működtető vállalatot, vagyis a Normbenz Magyarország Kft-t, amely 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon Lukoil márkanév alatt. A ma bejelentett megállapodás egy 2021 márciusában lebonyolított akvizíció folytatása, amelynek során a Slovnaft, a Mol-csoport szlovák leányvállalata vásárolta meg a Normbenz Slovakia s.r.o. 100 százalékos tulajdonrészét és 16 Lukoil márkanév alatt működő szlovákiai töltőállomást.

Mint arra a Telex felhívja a figyelmet, a Normbenz az utolsó lezárt évében, 2020-ban 72,5 milliárd forintos forgalom mellett enyhén veszteséges volt, igaz a tulajdonosa, a Norm Benzinkút Kft. szép nyereséget ért el. A cég végső tulajdonosa a ciprusi Normeston nevű társaság volt, amely már felbukkant magyar-orosz olaj- és ingatlanügyletekben. A cégnek sokáig Geszti László volt Mol-vezető (és a Magyar Posta korábbi vezére), valamint Fazakas Imre, az orosz-magyar szénhidrogén kereskedelem egyik kulcsfigurája volt a meghatározó alakja, és az orosz Lukoil miután kiszállt, engedélyezte a kutaknál a Lukoil logo használatát.

 

Címkék: Lengyelország, Lukoil, Mol