Karácsony még egy hónapig fenntartaná a kijárási korlátozásokat

Karácsony még egy hónapig fenntartaná a kijárási korlátozásokat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly a Megyei Jogú Városok szövetségének elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergelyt, az ellenzék színeiben megválasztott budapesti főpolgármestert és Szita Károlyt, Kaposvár fideszes polgármesterét, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét is meghívták a kormány mai ülésére. Az ülésen szó esett a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok esetleges módosításáról is. A kormányülés után közös sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnöséget vezető miniszter, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Szita Károly kaposvári polgármester. Ezen ismertették, milyen javaslatokat tettek a kormány részére.

A tájékoztatón az derült ki, hogy egy hónapig még indokoltnak látják a kijárási korlátozások fenntartását a városvezetők. Azt ugyanakkor nem jelentették be, hogy miként változik, azaz például szigorodnak-e a korlátozások. Erről döntést a kormány hoz. A jelenleg érvényben lévő korlátozások hatálya mindenesetre szombaton jár le. Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy szerdáig eldől, hogy miként változtatnak a szabályokon, kell-e szigorítani.

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy parnerként tekint a kormány az önkormányzatokra, ezért is hívták meg a főpolgármestert és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét. Konstruktív hozzáállást tapasztalt a részükről. Bízik benne a kormány, hogy az együttműködés megmarad – jelezte.

Gulyás szerint a politikai viták ideje nem ez, a fennálló viták ellenére az együttműködést szeretné a kormány fenntartani az önkormányzatokkal. A megbeszélés témáit kiterjesztették egyéb kérdésekre is – derült ki szavaiból.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormányülésre való meghívás megteremtette a lehetőséget arra, hogy az együttműködés alapjai meglegyenek. Jelentősen javultak az együttműködés feltételei – magyarázta.

Azt az álláspontot képviselte Karácsony a kormány előtt, hogy még nagyjából egy hónapig fenn kell tartani a mostani állapotot, még ha ezek kellemetlenek is. Ebben közös a fővárosi közgyűlés frakcióinak álláspontja.

Arra kérte a kormányt a főpolgármester, hogy induljon el a közös gondolkodás a gazdaság fellendítése érdekében az önkormányzati szövetségekkel. Azt is szorgalmazta, hogy induljon el az idősotthonok dolgozóinak szűrése. Ezt a javaslatot a kormány pozitívan fogadta. Örül a párbeszéd kialakulásának a kormány és az önkormányzatok között. A főváros mindent megtesz azért, hogy a közös döntéseket végrehajtsák. Karácsony Gergely azt kérte a budapestiektől, hogy a húsvéti ünnepek alatt is maradjanak otthon.

Szita Károly Kaposvár polgármestere mint a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az érvényben lévő korlátozásokat, beleérte a jelenlegi kijárási korlátozásokat fenn kell tartani. De nem ördögtől való ennek szigorítása sem több polgármester-kollégája szerint – magyarázta. Hozzátette, úgy tapasztalják a városvezetők, hogy a kezdeti fegyelem romlik, többen szegik meg a korlátozási szabályokat. Ezért Szita a közterület-felügyelők bevetését is javasolta a kormánynak.

A városok költségvetését úgy kell átalakítani, hogy az a járvány elleni védekezést, illetve a gazdasági fellendülést szolgálja – jelentette ki Szita Károly, megjegyezve, hogy a konkrétumokról a kormánnyal a következő időszakban még egyeztetnek.

A sajtótájékoztató néhány percig tartott, azon az újságírók nem tehettek fel kérdéseket.