Lantos Gabriella: A teljes nyitás előfeltétele, hogy a 70 év felettiek 60 százalékát beoltsák

Lantos Gabriella: A teljes nyitás előfeltétele, hogy a 70 év felettiek 60 százalékát beoltsák

Lantos Gabriella és Lukács László György (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes javaslattal állt elő az Új Világ Néppárt, amely a megyei fertőzöttségi adatok alapján indítaná el az ország újranyitását. Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa az ATV Startban beszélt arról, hogy a rendszer szabályozottan, zónákra (zöld, sárga, piros) bontva működne, amelyeket három hetente kellene átértékelni. Azok a területek kapnának például zöld jelzést, ahol az új fertőzöttek száma heti 50 alatt alakul százezer lakosra vetítve. 

Szerinte nincsen arra semmilyen magyarázat, hogy a Békés megyében élők – ahol nagyon alacsony a fertőzöttek száma – miért nem ülhetnek ki a városuk teraszára kávézni. Ugyanakkor Tolnában – ahol tűrhetetlen a helyzet – lehet menni plázába meg kaszinóba, amit Lantos szintén értelmetlennek tart.

Úgy látja, a nyílt tereken mindenképpen érdemes lenne nyitni, mert itt nulla esély van a megfertőződésre. Szabadtéren nem tud úgy felgyülemleni a vírus, ezért szabadtéren engedni lehetne a programokat.

Lantos nem bízik abban, hogy a kormány elfogadja a javaslatukat, mégis beszélni akarnak róla, hogy lakosság lássa, másképp is lehet kezelni a járványhelyzetet. Szerinte új alapokra kell helyezni a kontaktutatást, a tesztelést és a karantént is. Az egyik legfontosabb feladat a tesztelő - és a kontakt-kutató kapacitás növelése lenne, így ingyenes tesztelőközpontokat lehetne felállítani.

A teljes nyitás előfeltétele a párt szerint az, hogy a 70 év felettiek átoltottsága érje el a 60 százalékot. Lantos úgy látja, amikor nő a halálesetek száma, az általában a 75 év felettieket érinti, 70 éves életkor alatt jelentősen esik a halottak száma. Éppen ezért gondolják azt, ha 70 éves korig be vannak oltva nagy arányban az emberek, akkor az elhunytak száma csökkenni fog.