Mégis lehet tudni, mennyibe kerül a tűzijáték

Mégis lehet tudni, mennyibe kerül a tűzijáték

Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Félrevezetőnek nevezte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) azokat a híreket, miszerint ne lehetne tudni, hogy mennyibe kerül majd az idei tűzijáték. Az Átlátszó írta meg vasárnap, hogy kikérték, mennyi közpénzt terveznek elkölteni az államalapítási ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra, ám azt a választ kapták, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak.

Az MTÜ most azt írta közleményében, hogy a hozzájuk érkezett közérdekű adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte. Az előzetes költségbecslés egy döntéselőkészítő dokumentum, amely jelen esetben már nem releváns, hiszen az idei tűzijáték ára pontosan tudható, mivel azt a Magyar Turisztikai Ügynökség az év első felében már beszerezte. A rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával.

Azt mindenesetre továbbra sem lehet tudni, hogy a kísérőprogramok mennyibe kerülnek majd.