Nagy a valószínűsége egy újabb buszvezető-sztrájknak

Nagy a valószínűsége egy újabb buszvezető-sztrájknak

Sztrájkolók a Volánbusznál (Forrás: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kevéssé tartja valószínűnek a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke, hogy megfelelő bérajánlatot kapjanak a munkáltatótól, és ezért okafogyottá váljon a január végére tervezett sztrájk. Dobi István erről lapunknak beszélt, miután azzal kerestük meg, mekkora esélyt ad annak, hogy január 28-29-én valóban újabb munkabeszüntetésre lesz szükség. Az előzőt még december 10-11-én tartották, a kimaradó Volánbusz-járatok számos helyen fennakadásokat is okoztak. A buszvezetők az idei évre huszonöt százalékos béremelést szerettek volna kiharcolni, de a Volánbusz Zrt. egyelőre nem reagált megnyugtatóan erre. Az érdekvédelmi képviselet baranyai elnöke, Dukon Gyula korábban arról beszélt, hogy a Volán dolgozói sem anyagi, sem szakmai megbecsülést nem tudnak a magukénak. „Egy rosszul kereső gépkocsivezető a 300 ezer forint nettó fizetést nem kapja meg” – jelentette ki Dukon Gyula az RTL Híradónak. A maga részéről szintén a 25 százalékos bérfejlesztés mellett állt ki, de már a 18 százalékosnak is örülni tudna.

A bérfejlesztési ajánlat január 16-ára várható, Dobi István pedig nem tartja valószínűnek, hogy jó ajánlatot kapnak majd. A maga részéről úgy gondolja, a tíz százalékos emelésnél magasabb ajánlat nagy csoda lenne, de ők a tizenötöt is kevesellnék. – Többször elmondtuk, hogy a bértárgyalásra mind a két félnek közelítenie kell egymáshoz a követelését, de ha óriási a különbség, akkor mit csináljunk? – tette fel lapunknak a kérdést. Az nem lehetséges szerinte, hogy kiállnak egy 25 százalékos követeléssel, majd aláírnak egy 13-15 százalékosat.

A 17 ezer autóbusz-vezető közül legalább 6000 aláírására számítanak, az ünnepekig pedig összejött már olyan 2400 körüli. Dobi jó esélyt lát rá, hogy a következő két hétben meglegyen a 6000 is, amit szükségesnek tartanak ahhoz, hogy január 28-29-re újabb sztrájkot hirdessenek. A decemberit egyébként sikeresnek értékeli, „mindazok mellett, hogy a munkáltató kozmetikázta az adatokat, titkosította a számokat, és a járatszám-kimaradásokat a mai napig nem közölte.” A maga részéről az ötven százalék körüli támogatást és leállást jónak, sikeres eredménynek tartja. A Volánbusz december 10-ei közleményében egyébként azt állította: „a vasárnap 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival ellentétben – a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt.”

A január végi újabb munkabeszüntetés csak az első lépés lehet majd? Vagy arra számítanak, hogy megrengetheti majd a szektort? Dobi szerint nagyon nehéz megjósolni, hogy a munkáltató milyen magatartást tanúsít majd. – Most is csúsztattak, sőt, hazudtak, mikor azt mondták: mivel sztrájkoltunk, a bérajánlatot már elő sem terjesztik, pedig nagyon kedvező ajánlattal álltak volna elő – fogalmazott. Sőt, megkapták azt is, hogy a felelőtlen szakszervezetekkel a bíróságon folytatják, míg a felelősökkel a tárgyalóasztalnál. Elmondása szerint azóta eldőlt a kérdés, hiszen a bíróság jogszerűnek ítélte a munkabeszüntetést. Dobi szerint azt is állították továbbá, hogy január 10-e előtt nem tudnak semmilyen ajánlatot tenni, mert az üzleti terveket még nem fogadták el. De ezt is csúsztatásként értékelik, mert szerintük amúgy sem kezdték volna meg velük addig a tárgyalásokat.

A szakszervezeti elnök szerint összességében nem kellett a tiltakozóknak retorzióktól tartaniuk, még ha egy-két esetben összefüggésbe is hozták a dolgozók a munkaviszonyuk megszüntetését a sztrájkba lépéssel. De az nem mondható el szerinte, hogy a sztrájkban résztvevőket bármilyen hátrány vagy retorzió érte volna. – A biztos, hogy előtte, meg most az aláírásgyűjtésnél is van egy jelentős ellenpropaganda. Nagyon erős az ellenszél, hogy nincs értelme, úgyis annyi lesz a bér, amennyit a munkáltató akar, ez csak egy felesleges hőbörgés. „Ellenszél tehát van most is”, ami csak erősödhet, ha be is jelentenénk az újabb sztrájkot – tette még hozzá.