Nem hagyják az út szélén a balos üzletembereket

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokaknak megbocsátott a NER, akik korábban baloldali üzleti körökben mozogtak. Olyanokról közölt összeállítást a Válasz Online, akik már az MSZP-SZDSZ kormányzás idején is jelentős közpénzeket kaszálhattak.

Jelentős alak e tekintetben Jászai Gellért, akinek neve korábban az SCD Holdinggal fonódott össze. Ez volt az a cég, ami Medgyessy Péter kormányzása idején privatizálta a balatoni üdülőhálózatokat, ráadásul úgy, hogy a bukott kormányfőnek is jutott egy vízparti telek Zamárdiban. Az SCD lobbizásának eredményeképp módosították a Balaton-törvényt, a közvetlen vízparti területek beépíthetősége 8-ról 25 százalékra nőtt. A Magyar Narancs akkoriban arról írt, hogy a szocialista kormányhoz a későbbi önkormányzati miniszter, Gyenesei István protezsálta be Jászait.

Aztán a birodalom összeomlott, a vezetőt pedig 2015 után már a Mészáros Lőrinc-féle tőzsdei vállalatok csúcsmenedzsereként találhattuk. Konzum név alatt, a Hunguest-szállodalánc és a Balatontourist-kempingek beolvasztásával létre is hozta a turisztikai csúcsvállalatot, hogy aztán Jászai az operatív irányításból kivonuljon, és inkább a 4iG informatikai társaságra koncentráljon. A Válasz szerint ez a cég hivatott arra, hogy felvásárolja a németektől a T-Systems Magyarország Zrt.-t. Jászai bizalmi emberei szintén ismerősek lehetnek. A tőzsdei vállalatokat ügyvédként például az a Kertész József Tamás képviseli, aki korábban az SCD Group igazgatósági tagja volt. Lacfi Endre ügyvédről nem is beszélve, aki a Gyurcsány-korszakban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatói kabinetfőnöke volt.

Szintén fontos ember Scheer Sándor, aki a kilencvenes években megalapította a Marketet, majd a 2002-es választás után átengedte a cég többségét a Wallis-csoportnak. De még Vizoviczki László is üzleti kapcsolatban állt Scheerrel, aki nemrég már a McDonald’s magyarországi leánycégét vette meg. Szintén az elmúlt évek fejleménye, hogy Lázár János közbelépése nyomán leállították a Radetzky-laktanya bontását, miután a szlovák hátterű ingatlanfejlesztő nem vette figyelembe, hogy műemléknek esett neki. Tavaly óta aztán egy miniszteri rendelet megfosztotta műemlékjellegétől, az új résztulajdonos, Scheer pedig immár legálisan bonthat.

A Válasz kitért még Szivek Norbertre is, akiről tavaly a Magyar Nemzetnél írtuk meg: egy kiszivárgott felvétel szerint alpári hangnemben beszélt a felajánlott kartellezés lehetőségéről. Szivek ezt a beszélgetést a Malév GH leköszönő vezérigazgatójával folytatta. A korábbi MNV-vezér korábban részt vett az Elmib energetikai cég magánosításában, majd 2010 után megalapította a közvilágítással és megújuló energiával foglalkozó Enerin-csoportot. MNV-főnökként azt a Csókay Ákost vette maga mellé kabinetfőnöknek, aki korábban SZDSZ-vezette tárcáknál tanácsadóskodott. Szivek az MNV-től való távozás után tagja maradt a Mol felügyelőbizottságának és a Richter igazgatóságának.

A lap cikkében kiemelte még Puch Lászlót, Leisztinger Tamást, Zelles Sándort vagy épp Aczél Zoltánt is.