OBH-elnök: a bérhelyzet a bíróságok működőképességét veszélyezteti

OBH-elnök: a bérhelyzet a bíróságok működőképességét veszélyezteti

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet írt a bíróknak és bírósági dolgozóknak Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. A levél apropóját az a 24.hu oldalon előző nap megjelent cikk adhatta, amelyben bemutatták, milyen nagy az elkeseredés a bíróságokon az elértéktelenedő fizetések miatt, ráadásul az Igazságügyi Minisztérium az OBH elnökére tolta a felelősséget emiatt. A portál birtokába került levélben Senyei azt írta: „A bírák és az igazságügyi alkalmazottak bérezési rendszerét a közelmúltban oly mértékű inflációs hatás érte, melynek kompenzálása feltétlenül indokolt. Az igazságügyi alkalmazotti karban tapasztalható fluktuáció már a bírósági szervezet működőképességét veszélyezteti, és a bírói jövedelmek – nagyobbrészt – nem állnak arányban a felelősség és az ítélkezés társadalmi jelentőségével” – fogalmazott az OBH elnök.

A levélben Senyei – vélhetően az igazságügyi tárca felelősségáthárítása miatt – felidézte, hogy tavaly február óta hány alkalommal jelzett a béremelések ügyében az illetések tárcák felé. A legutóbbi ilyen kedden volt, amikor megkereséssel fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, kérve az igazságszolgáltatás szereplői által jelzett infláció-kompenzációs bérigény állami céltartalékokból történő biztosítását. Senyei hozzátette: az átfogó illetményrendezést, a kiszámítható életpálya megteremtését elengedhetetlennek tartja. Az elmúlt két évben a rekordinfláció ellenére sem kaptak béremelést a bírók és a bírósági dolgozók, emiatt a fizetésük értékének több mint egyharmadát elvesztették. Így mára egy szakmunkás is sokkal jobban kereshet egy tapasztalt bírónál, a bírósági dolgozók jelentős részének pedig csak a garantált bérminimum jár.