Orbán Viktor: Magyar földön gyártott német Hiúzok lopakodnak majd ki az új gyár kapuján

Orbán Viktor: Magyar földön gyártott német Hiúzok lopakodnak majd ki az új gyár kapuján

Orbán Viktor a zalaegerszegi Rheinmetall hadiipari cég gyáravatóján (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar földön, magyar szakmunkások és magyar mérnökök közreműködésével gyártott harcijárművek készülnek majd Zalaegerszegen, ezt pedig észben kell tartani azoknak is, akik az „agyonkritizált oktatási rendszerről” beszélnek – ezt is mondta Orbán Viktor pénteken a Rheinmetall hadiipari cég gyáravatóján.

Már bőven a háború előtt meghozták a döntéseket a magyar hadiipar fejlesztéséről – erről beszélt Orbán Viktor Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary gyár ünnepélyes átadásán. A gyár pedig elkészült: „magyar földön gyártott német Hiúzok (harcijárművek) lopakodnak majd ki a kapuján”. Kiemelte hogy magyar földön, magyar szakmunkások és magyar mérnökök közreműködésével gyártott harcjáművekről beszélünk, ezt pedig akkor is észben kell tartani, amikor az „agyonkritizált oktatási rendszerről” beszélünk. A gyárban egyébként nemcsak gyártás lesz, hanem mérnökök és szakmunkások képzése, illetve kutatás-fejlesztés is. – Made in Hungary – a kormányfő szerint ez tehát ráillik a helyzetre, hozzátéve, hogy ez a német technológia nélkül nem lenne olyan, amilyen. – A német ipar ma már tudja, mekkora szerepet játszanak a magyar gyárak, magyar szakmunkások és mérnökök, a magyar hozzáadott érték a német világmárkák globális sikerében – mondta, kiemelve, hogy Magyarország és Németország szétválaszthatatlan.

A kormányfő kitért arra a megállapodásra is, amelyet egy izraeli céggel írtak alá, vegyes vállalatot hoznak létre harci drónok gyártására. – Ha én azt hallanám egy országról, hogy németekkel és izraeliekkel közösen gyárt és fejleszt haditechnikát, kétszer is meggondolnám, hogy ujjat húzzak-e vele –mondta. Majd sorolta, hogy milyen beruházások vannak még: Várpalotán jövőre működni kezd Európa egyik legmodernebb lőszergyára, egy éve adták át Gyulán a legmodernebb harci helikopterekhez alkatrészeket gyártó üzemet és Csehországban is vettek egy harcászati és kiképző repülőgépeket gyártó céget is. Idén elérik a GDP 2 százalékát a védelmi kiadások és reményeik szerint ezt jövőre is tartani fogják – ez egyébként NATO-tagként elvárás is.

Orbán Viktor szavai szerint a magyar hadi erények régi időkre nyúlnak vissza, „nem a homokra építünk, amikor újra erős magyar hadsereget akarunk létrehozni”. Majd megismételte, hogy a békéhez igenis erő kell: lelki, gazdasági és katonai erő. Lelki, hogy – mint mondta – ellenálljanak a háborúpártiaknak, gazdasági, hogy túllendüljenek a háború és a szankció okozta bajokon, illetve katonai, hogy mindenki láthassa: háborús időkben is meg tudjuk őrizni Magyarország békéjét és biztonságát.