Bizonyos tényezők hajlamosítanak a fanatikus pártidentitásra

Bizonyos tényezők hajlamosítanak a fanatikus pártidentitásra

Paár Ádám politológus. (Forrás:Méltányosság Politikaelemző Központ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizonyos tényezők hajlamosítanak arra, hogy kik azok, akik a fanatikus pártidentitást képviselik, ugyanakkor őket szociológiailag nagyon nehéz körülhatárolni - mondta a Magyar Hang Gulyáságyú podcastjának adott interjújában Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa.

A politológus szerint elzártság más pártok szavazóitól, más pártoktól jövő üzenetektől például ilyen tényező lehet. A nagyon zárt, nagyon kilátástalan aprófalvakban - melyből Magyarországon sok van - élőkre ez igaz lehet szerinte. Paár úgy látja, aki ilyen településen él, az úgy éli az életét, hogy mindig ugyanazoknak az embereknek a véleményét hallja. Ugyanazok a véleményvezérek vannak az ilyen települések boltjaiban, kocsmáiban, hogy „merre van az arra”.

Aki mindig ugyanazzal a véleménnyel találkozik, és nem kap más interakciókat, az egy idő után hajlamos azt gondolni, hogy a világ ilyen - véli a szakember. Erre egy politológiai fogalmat is említett a műsorban Paár Ádám: a keresztbefolyás elméletét, amely szerint minél több befolyás éri az egyént, annál inkább felülvizsgálja, kritika alá veszi a véleményét és nézeteit.

Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa szerint az ellenzéki pártoknak is van abban nagy felelőssége, hogy nem tudják az üzeneteiket eljuttatni ezekhez az emberekhez, és az ő embereik nincsenek ott ezen települések „kocsmáiban”, nem tudják ezeket a „helyi buborékokat átszúrni”.

A podcast adását itt tudja meghallgatni: