Péterfalvi Facebook-törvényt sürget a tiltások magyar vizsgálatára

Péterfalvi Facebook-törvényt sürget a tiltások magyar vizsgálatára

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az Országházban 2016. április 5-én. Fotó: MTI/ Marjai János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke új jogszabályok megalkotására tett javaslatot az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Szabadság munkacsoport ülésén – írja a Magyar Nemzeti néven megjelenő lap. Azt javasolja, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhatja ennek jogosságát.

Egyes szakértők szerint a szólásszabadságot és az információáramlást sérti a Facebookon hullámszerűen bekövetkező személyes profilfelfüggesztés gyakorlata. 

„Azt a javaslatot tettem, hogy létre kellene hozni egy magyar hatósági eljárást, amelynek során a magyar hatóság kötelezi a Facebookot az indokolatlan letiltások felülvizsgálatára, hogy a véleménynyilvánítás valóban szabad maradjon” – mondja Péterfalvi Attila a lapnak.

A témában megszólal egy politológus, Simon János is, aki attól tart, hogy a profilok letiltása révén a Facebooknak befolyása lehet egy választás kimenetelére. Mint kijelenti, aki a Facebookot uralja, pont olyan, mint aki televíziós csatornák felett rendelkezik. Érdekes módon a politológus a kormányzati erő megbénítása miatt aggódik. „A politikai kampányokban a mobiltelefonok szerepét átvette a Facebook, korábban az sms-eknek volt nagy szerepe, most a közösségi médiának. Ha a politikai kampány hajrájában a személyes profilokat tömegesen letiltják, megbéníthatják a kormányzati erőt, és erre komoly esély is van a következő választáson” – hívja fel a figyelmet Simon János.