Publicus: Karácsonyt tartják Orbán valódi kihívójának

Publicus: Karácsonyt tartják Orbán valódi kihívójának

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányváltást akaró, illetve bizonytalan megkérdezettek 32 százaléka szerint Karácsony Gergely tudja a leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan választókat a 2022-es parlamenti választáson. Dobrev Klára esetében a válaszadók 27, Jakab Péternél pedig csak 18 százalék gondolja így – írja a Publicus Népszava megbízásából készült kutatása. Karácsony az MSZP-P, illetve LMP aspiránsa, Dobrevet a DK indítja, míg Jakab Pétert a Jobbik a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

Mint a lap írta, azt is Karácsonyról gondolják a legtöbben, hogy Orbán Viktor őt tartja a valódi kihívójának. A főpolgármesterről ugyanis ezt a megkérdezettek 37 százaléka mondta, Dobrevről 27 százalék, míg Jakabról 12 százalék. A kutatás arra is kitért, a Jobbik szimpatizánsainak 79 százaléka automatikusan arra voksolna, akinek a javára saját indulójuk visszalépett, a DK-nál 69, a Momentumnál 64, az MSZP-Párbeszéd esetében pedig 58 százalék ez az arány. 

Ugyanakkor egy adat komoly figyelmeztetés lehet az ellenzék számára a felmérés szerint. Míg a fővárosban élő válaszolók 61 százaléka állította, van számukra rokonszenves jelölt az előválasztáson indulók között, a megyeszékhelyeken már csak 47 százaléknyian mondták ezt, a kisebb városokban 44, a községekben pedig csak 31 százaléknyian. Utóbbi azért lehet rossz hír az Orbán Viktorékat leváltani kívánó pártoknak, mert eleve ezeken a településeken állnak a legrosszabbul, ráadásul itt erőforrásokban és aktivistákban sem bővelkednek.

A kutatás további részletei itt olvashatók