Róna Péter: A Fidesz hagyományai teszik lehetetlenné a jövőkép megtalálását

Róna Péter: A Fidesz hagyományai teszik lehetetlenné a jövőkép megtalálását

Róna Péter (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel. Ausztria utolérésének szükségességét a politikai vezetők nem fogadják el, bár földrajzilag és történelmileg is kézenfekvő cél volna ez – többek között ezzel kritizálta a kormányt Matolcsy György jegybankelnök hétfőn a Növekedés.hu-n megjelent cikkében. Sőt, arról is írt, hogy bár Magyarország jól teljesített az elmúlt évtizedben, de a románok, a baltiak és a lengyelek sokkal jobban. Róna Péter közgazdászt, a Magyar Nemzeti Bank korábbi felügyelőbizottsági tagját kérdeztük a jegybankelnök hétfői gondolatairól.

– Számos tekintetben egyetértek Matolcsy György elemzésével, de több helyen finomítani kell azon, illetve kiegészíteni azt – nyilatkozta a Magyar Hangnak a közgazdász. Az Oxfordi Egyetem oktatója szerint tökéletesen igaza van a jegybankelnöknek abban, hogy az országnak nincs jövőképe, mert amit a hivatalos kommunikáció esetleg annak nevez, az üres héj, annak nincs valódi tartalma. Jelenleg az ország multicégek összeszerelő-üzemeként az exportból tartja fenn magát, azon kívül Magyarországnak nincs tartalma, nincs jövőképe.

Szerinte azonban hibás az a kiútkeresés, amely más országok példájához akarna igazodni. Nekünk, magyaroknak a saját adottságainkhoz, képességeinkhez kapcsolódva kell megtalálni utunkat. Másoktól függetlenül kell megtalálni, hogy mivel akarunk foglalkozni, mit termelünk, mit fogyasztunk, hogyan szeretnénk élni.

Róna Péter szerint Matolcsy méréssel és visszacsatolással kapcsolatos gondolatai megállják a helyüket, de felhívja a figyelmet, hogy nem szabad fetisizálni a mérést, mert számos, az életminőséggel kapcsolatos tényező nem mérhető. Így például a korrupció, a szólás- és sajtószabadság egyáltalán nem, vagy nagyon nehezen számszerűsíthető, ugyanúgy ahogy az erkölcs és az erény is.

S bár a versenyképesség valóban fontos mérőszám, talán kisebb hangsúlyt kellene fordítani annak mérésére, sokkal inkább a hatékonyság emelése lenne a feladat, mert azon keresztül léphet előre az ország, mindenekelőtt a termelésben a hozzáadott érték emelésével, amelyben sajnos nagyon gyengén állunk. 

Végül arról is beszélt Róna Péter, örömtelinek tartja, hogy Matolcsy György ezekről a valóban nagyon fontos kérdésekről, problémakörökről vitacikket írt, mert ezek megbeszélése nélkül nem tudunk előrelépni. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy nagyon összetett problémákról van szó, amely megvitatása, illetve a megoldás keresése nagyfokú figyelmességet igényel, nagyon kifinomult válaszokra van szükség. Ezek megtalálására azonban alkalmatlan a Fidesz antiintellektuális problémamegoldó hagyománya.