RTL: Völner Pál állami támogatással is próbálta segíteni Schadl cégét

RTL: Völner Pál állami támogatással is próbálta segíteni Schadl cégét

Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Pilismaróton tartott faültetésen 2021. december 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Völner Pál igazságügyi államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke úgy próbáltak állami támogatásokat begyűjteni, hogy minisztériumi vezetőket környékeztek meg – derül ki az rtl.hu cikkéből.

Völner Pál a portál szerint maga kezdeményezte, hogy Schadl állami támogatásokhoz jusson az Aqua Energy Solution Zrt. nevű cégével.

Schadl György még 2017-ben alapította a szóban forgó céget, amelynek 2020 végéig egyetlen forint bevétele sem volt, de több millió forint veszteséget termelt. A céget vélhetően annak a találmánynak a hasznosítására alapította, amelyeknek a terveit az ügyészség szerint 2017 nyarán vásárolta meg a fejlesztőitől. Az adásvételi szerződés szerint „a belső égésű benzin üzemű Otto-motorból alakított víz üzemű motor (…) vízből állít elő mechanikai-, illetve villamos generátorhoz kapcsolva villamos energiát”.

Az rtl.hu által megismert nyomozati iratokból az derül ki, hogy ennek hasznosítására, illetve továbbfejlesztésére próbálta állami támogatáshoz segíteni Völner Pál Schadl Györgyöt.

Schadl egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján az erőművi hasznosítás felé akart elmenni a találmánnyal, és a „paksiak projektcégét” is be akarta vonni. El is kezdtek összerakni egy pályázatot, ehhez kért Schadl Völnertől segítséget, hogy milyen összeget írjanak be, mert ezt nem tudták. Völner megígérte, hogy utánakérdez, de szerinte „ha valakik ilyen bátrak, meg támogatják, akkor meg kell kérdezni, hogy egy egymilliárdot lehet-e pályázni”.

Völner szerint ugyanis „egymilliárd alatt nehéz mocorogni”. Úgy vélte, ebből az összegből Schadl „400 millió forinttal ki tudná fizetni az embereket, és maradna hatszáz, hogy egy használható eredmény szülessen” – olvasható a portálon.

Völner később arról számolt be, hogy Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszterrel egyeztetett, és szerinte Süli azt mondta, hogy  „szeretettel várja ezt a dolgot”. 

Völner azt mondta, Süli Jánost „kell nekiereszteni a Palkovicsnak” ebben az ügyben, mert szerinte ők vannak olyan viszonyban, hogy Süli „fel tudja méretni Palkovicscsal az esemény fontosságát”. Azért kellett Palkoviccsal beszélniük, mert az ő minisztériuma írta ki a pályázatokat.

A dolog végül is meghiúsult a portál által megismertek szerint, méghozzá azért, mert nem volt ilyen pályázat. 

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.
A nyomozati jegyzőkönyvek alapján a 444.hu több cikkben is megírta, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara elnökeként az ügyészség szerint rendszeresen adott át korrupciós pénzeket Völnernek, de azt is feltárták, hogy rendszeresen intézett el egyetemi vizsgákat is az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, aki el sem ment a pécsi vizsgájára, de Schadl kérésére így is átengedték. Rogán kabinetfőnökének és Schadlnak más kapcsolata is napvilágra került.