Segélyhívások ezrei futottak be a katasztrófavédelemhez a szélvihar miatt

Segélyhívások ezrei futottak be a katasztrófavédelemhez a szélvihar miatt

Figyelmeztető tábla 2023. február 4-én a Normafánál, amely viharos időjárás miatt nem látogatható. A Normafapark igazgatósága délelőtt zárta le a területet, ahol viharos erejû szél tombol, ágak, gallyak szakadnak le a fákról, fák dőlhetnek ki. Az erdei utak jegesek, csúszósak (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szombati szélvihar miatt már több mint 4800 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez – számolt be róla az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapi, Magyar Hanghoz eljuttatott közleménye.

Mint írták, sok esetet többen is bejelentettek, ezért a bejelentések száma magasabb, mint a beavatkozások száma. A tűzoltók szombat reggel óta megállás nélkül dolgoznak a károk felszámolásán, már több mint 2700 helyszínen avatkoztak be. Sokan csak vasárnap szembesülnek a károkkal, így folyamatosan érkeznek az újabb bejelentések.

Arra is kitértek: az országnak nem volt olyan pontja, amelyet ne érintett volna az erős szél, minden vármegyében keletkeztek károk. A legtöbb munkát Somogy, Baranya és Tolna vármegyében adta a viharos időjárás a tűzoltóknak. Az erős szél sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek, ezeket kell a tűzoltóknak eltávolítaniuk. A szél és a kidőlt fák az épített környezetben is kárt okoztak, országszerte 438 épületben keletkeztek károk, ezek közül 292 lakóépület.

A dunántúli vármegyékben és országosan iparbiztonsági operatív törzsek segítik a viharos időjárás okozta károk felszámolását, koordinálják a katasztrófavédelem közreműködését az elektromos hálózat helyreállításában. Jelentősen csökkent az ellátatlan fogyasztók száma, több helyszínen áramfejlesztők kihelyezésével segítette a katasztrófavédelem az érintett intézmények működését – zárult a közlemény.

Mint beszámoltunk róla, a szélvihar rekordot is hozott: Kab-hegyen 130 km/h-s szélfújást mértek.