Súlyos Duna-szennyezést mutatnak a Greenpeace friss mérései az Óbudai Gázgyárnál

Súlyos Duna-szennyezést mutatnak a Greenpeace friss mérései az Óbudai Gázgyárnál

Súlyos Duna-szennyezést mutatnak a Greenpeace friss mérései az Óbudai Gázgyárnál (Fotó: Greenpeace Magyarország / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rákkeltő arzént és benzolt, mérgező policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH-okat) talált a Greenpeace a határértékeket jelentősen, akár százszorosan, ezerszeresen is meghaladó mértékben a volt Óbudai Gázgyár melletti Duna-parton vett mintákban – jelezte a szervezet honlapján csütörtökön. 

Felidézték, a Greenpeace szakértői 2023. október 12-én az alacsony vízálláskor előtűnő szennyezésből vettek mintákat a már nem működő Gázgyár területe melletti Duna-parton a kiszivárgó, bűzös, olajos folyadékból és a part iszapjából. – A lerakott veszélyes hulladék évtizedek óta szennyezi a talajvizet, a talajt, alacsony vízálláskor pedig a Dunát és a vízpart levegőjét. Bár lassan három évtizede kötelezték a Gázgyár jogutódjait a mérgek eltávolítására, ám azt a hatóságok mégsem tudták elérni, hogy az állami tulajdonban lévő cég – jelen esetben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – végrehajtsa a kötelezettségét – hívták fel a figyelmet.

Arra is emlékeztettek, hogy a Greenpeace már öt éve is vizsgálódott a helyszínen, és felszólította a hatóságokat, hogy kezdődjön meg a teljes kármentesítés. Ám a szervezet az azóta eltelt időben semmiféle előrelépést nem tapasztalt, mert többször is elhalasztották a kármentesítés határidejét. Egy 2021-ben elfogadott kormányrendelet alapján a kármentesítés határideje 2022. december 31. (illetve egyes részfeladatokra 2024. április 30.) lett volna. Ezt a határidőt az MVM Next kérésére ismét módosították 2024. december 31-re (egyes részterületek kármentesítésére 2026. április 30-ra). – Ám a közelgő határidők ellenére sem történt semmi érdemi lépés a kármentesítés érdekében – tették hozzá.