A Republikon szerint Karácsony az esélyesebb Dobrevvel szemben

A Republikon szerint Karácsony az esélyesebb Dobrevvel szemben

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Medián és a Závecz után a Republikon Intézet is előjött egy friss kutatással arról, hogy Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter lenne-e képes legyőzni az előválasztás második fordulójában Dobrev Klárát. Míg az említett két közvélemény-kutató a hódmezővásárhelyi politikust hozta ki esélyesebbnek, az új felmérésben már Karácsony Gergely a befutó.

Napok óta meghatározza a közbeszédet Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter tárgyalása, a korábbi döntésük értelmében ugyanis egyikük visszalép a másik javára az előválasztás második fordulójában. Azonban az még mindig nem egyértelmű, hogy melyikük teszi ezt meg, ha egyáltalán megteszi.

A Republikon Intézet friss kutatásában azok szerepelnek, akik részt vettek az előválasztás első fordulójában vagy elmennek a második körben. A felmérés szerint abban az esetben, ha Karácsony Gergely marad állva, a szavazók 54 százaléka szavazna rá, míg 37 százalék Dobrev Klárára. Márki-Zay Péter szavazóinak nagy többsége is – 81 százaléka – a főpolgármesterre adná a voksát.

Ugyanakkor, ha Márki-Zay Péter megy tovább a második körbe, akkor már jóval kiélezettebb lenne a verseny. A hódmezővásárhelyi politikusra a megkérdezettek 44 százaléka szavazna, míg Dobrev Klárára 47 százalék. Karácsony Gergely korábbi támogatóinak kétharmada Márki-Zay Péterre húzná ebben az esetben az ikszet, 26 százalékuk azonban a DK-s politikust támogatná.

Összességében a Rebublikon szerint látható, hogy a szavazók fogékonyak egy olyan forgatókönyv iránt, amelyben Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter megegyeznek a második forduló előtt.

Korábban egyébként a Medián és a Závecz azt hozta ki, hogy Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye Dobrev Klárával szemben. Karácsony Gergely szerdán délután egy rendkívüli sajtónyilatkozatban tette ismét egyértelművé, hogy ő nem fog visszalépni. Habár Márki-Zay Péter korábban azt mondta, hogy ilyen esetben ő az utolsó pillanatban félrerántja a kormányt, szerdán már felvetette annak a lehetőségét is, hogy mindketten állva maradnak és mindhárman megmérkőznek a második fordulóban.