Dobrev Klára: Kormányzásra készülök

Dobrev Klára: Kormányzásra készülök

Dobrev Klára (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A DK miniszterelnökjelölt-jelöltje országjárásának kőbányai állomásán, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban tartotta az ellenzéki előválasztás második fordulójára készülő kampányrendezvényét. Dobrev Klára beszédét azzal kezdte, hogy újra itt van Kőbányán, visszatért, ahogy újra és újra vissza fog térni az országjárása többi helyszínére is, mert ez egy kormányfő dolga. – Kormányzásra készülök – szögezte le. 

Úgy vélte, a Karmelita kolostorból vagy repülőgépekről, helikopterekről nem lehet kormányozni, nem lehet megérteni az emberek élethelyzeteit, problémáit, nehézségeit. Szerinte nem lehet kormányozni egy országot úgy, ha valaki nem érti meg, mik a hétköznapok problémái. – Csak úgy lehet tisztességgel kormányozni, ha a miniszterelnök megérti, látja, hallja az emberek problémáját – fogalmazott Dobrev. 

– Én ma többet tudok az emberek problémáiról Magyarországon, mint ez a kormány az elmúlt 12 évben – tette hozzá. Ezt nem annak tulajdonítja, mert ő különösen jó lenne, hanem annak, hogy pocsékul kormányoznak. – Ezért kell őket leváltani – jelentette ki a DK jelöltje. 

Mint hangsúlyozta, arra kell vállalkozni, hogy lebontják Orbán rendszerét. Szerinte kormányváltás után nem azért lesznek dühösek a magyarok, mert lebontják a kétharmados rendszert akár egyszerű többséggel, hanem akkor, ha hagyják tovább működni Orbán Viktor rendszerét, ha hagyják a pozíciójában Polt Péter legfőbb ügyészt, aki tovább „falazhat” a fideszeseknek.

Dobrev néhány területen konkrét intézkedéseket is ígért: bevezetik a rezsiminimumot, így a rászoruló háztartásoknál a rezsi nem haladhatná meg a jövedelem 20 százalékát. – A minimális rezsi mindenkinek ingyen jár, utána a nagy többségnek sávosan olcsóbban kell adni, mint ma – jelentette ki. 

Az egészségügyben rövidítenék a várólistákat és újraindítanák a panelprogramot a felújításokkal. – Fel fogjuk újítani Magyarország teljes panel- és társasházállományát, ami a klímaváltozás szempontjából is hihetetlenül fontos. A stadionokra és a vadászati kiállításokra költött összegeket lakásfelújításra fogjuk költeni – mondta a politikus.

Mint hangsúlyozta, nagyon sok problémát kell megoldani, de a kormányzás nem a kevesek, hanem a többség szolgálatát jelenti, és ő erre készül.

A DK miniszterelnök-jelöltje kitért az ellenzéki előválasztási küzdelemre is, szerinte még egy hét van, ami alatt keményen fognak dolgozni, de utána lenyugszanak a kedélyek. – Érzem magamban azt az erőt és képességet, hogy ezt a csapatot az előválasztás végeztével egyben tartsam – ígérte. Szerinte arra van szükség, hogy az ellenzékből senki se bomlassza meg az összefogást, és a célja az, hogy úgy álljanak fel a Fidesszel szemben, olyan olyan erős választási csapattal és kampánnyal, amellyel a Fidesz még nem találkozott az elmúlt 30 évben.

A rendezvényt Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje Kőbánya-Kispesten azzal zárta, hogy az előválasztás első fordulójában 106 szavazókerületből 85-ben Dobrev Klára nyert, és most mind a 106-ot szeretnék megnyerni. 

A kampányrendezvény teljes videója ezen a linken tekinthető meg. 

Dobrev Klára a Telexnek Karácsony Gergely visszalépése kapcsán elmondta: „A legfontosabb, ami engem érint ebből, hogy igyekezzek mindenkit nyugalomra inteni. Hogy egyáltalán ne okozzunk olyan sebeket, és ne vegyük fel a kesztyűt, ami utána meggátolja az együttműködést. Én úgy érzem, hogy egyelőre még minden rendben van”. Hozzátette, őt is meglepte a visszalépés, de ez nem változtat az ő kampánystratégiáján. 

A kérdésre, hogy beszélt-e Márki-Zay Péterrel az elmúlt napokban, és ha igen, miről, Dobrev elmondta, hogy „igen, Márki-Zay Péter felhívott telefonon, hogy próbáljuk meg, hogy nehogy véletlenül nagy összeveszés legyen itt az emberek között, és mondtam neki, hogy igen, én is így gondolom”.

Október 10-16. között, az ellenzéki előválasztás második fordulójában lehet szavazni a két állva maradt ellenzéki miniszterelnök-jelöltre, Dobrev Klárára és Márki-Zay Péterre. A szavazásnál az egész ország egy választókerületnek számít, személyesen és az interneten egyaránt lehet voksolni. Szombatra véglegesedett a szavazóhelyiségek listája és nyitva tartása, vasárnap kezdődik a voksolás.