Eurobarométer: A magyarok háromnegyede előnyösnek tartja az uniós tagságot

Eurobarométer: A magyarok háromnegyede előnyösnek tartja az uniós tagságot

Uniós zászlók (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarok nagy többsége, 77 százaléka szerint az országnak előnyére vált az uniós tagság – ez derül ki az Eurobarométer friss eredményeiből. Ez a szám magasabb az EU-s átlagnál, hiszen a közösség egészét tekintve a polgárok 71 százaléka volt elégedett.

A Népszava cikke szerint az már nem ilyen egyértelmű, hogy az embereknek mennyire tetszett, ahogy az EU a válsághelyzeteket kezelte. A migrációs politikával szemben például jelentős az elégedetlenség, a magyarok 28 százaléka ítélte csak megfelelőnek. Az is kiderült, hogy honfitársainknak jóval nagyobb problémái voltak a számlák kifizetésével, mint az európai átlagnak: 81 százalékuk számolt be róla, hogy az elmúlt 12 hónapban pénzügyi gondjai voltak a hó végén, míg az európaiak 63 százaléka szembesült ezzel.

Az is szerepelt a kérdések között, hogy az EP választási kampányban milyen témákkal kellene kiemelte foglalkozni, itt EU-s szinten a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelmet jelölték meg az első helyen. A magyarok ezzel szemben a közegészségügyet ítélték a legfontosabb prioritásnak, második helyen a gazdaság támogatását és új munkahelyek teremtését, míg a harmadikon Európa jövőjét említették. Először került fel a fontossági lista előkelő helyére az EU védelme és biztonsága, amit a magyarok 28, az európaiak 31 százaléka tart nagyon fontos kampánytémának.

Címkék: Eurobarométer