Szijjártó Péter: Elveszett a remény, hogy racionális vita legyen Ukrajnáról

Szijjártó Péter: Elveszett a remény, hogy racionális vita legyen Ukrajnáról

Szijjártó Péter Brüsszelben (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utolsó reményét is elvesztettük annak, hogy bármikor is tárgyilagos és az észérvekre alapuló racionális vitát folytassunk az Ukrajnában zajló eseményekről és azok Európára gyakorolt hatásáról – így foglalta össze az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői tanácskozását Szijjártó Péter. A magyar külügy vezetője érzelmektől túlfűtöttnek és ideológiainak nevezte az egyeztetést, ahol „a józan észnek, a racionalitásnak nem sok terepe maradt”.

Szavai szerint „szerencsére” nincs még konkrét előterjesztés az Oroszországra kiszabadandó várható kilencedik uniós szankciós csomagról, hiszen ezek eddig Európát és az európai gazdaságokat sokkal hátrányosabban érintették, mint az orosz gazdaságot. Azt is elárulta, hogy ennél a témánál még a német külügyminiszterrel is összeszólalkozott, többen is azt állították ugyanis, hogy a szankciók bevezetésekor nem volt az az elvárás, hogy majd közelebb visznek a háború befejezéséhez. Márpedig a magyar külügyminiszter szerint igenis ez volt az indok. Egyúttal visszautasított minden olyan megszólalást, amely szerint a szankciók ellenzése az orosz narratíva lenne.

A tárgyaláson a gázársapka nem került szóba, arról az uniós energiaügyi miniszterek fognak egyeztetni várhatóan jövő csütörtökön.

Szijjártó Péter megismételte, hogy az európai gazdaság szenved legjobban a szankcióktól, egekben az infláció, az energiaárak és „azt is tudjuk természetesen, hogy ki az, aki ebből profitál”. A háborúnak minél előbb véget kell vetni és szerinte nincs legitimitása azoknak az érveléseknek, hogy ne legyen közvetett vagy közvetlen egyeztetés a háborúban résztvevők között.

Emberi jogi NGO-knak maszkírozott embercsempészek

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Európa kettős biztonsági nyomás alatt áll: keletről a háború, délről az illegális migráció sújtja. A határvédelem területén ezért a nemzetközi jog hiánytalan alkalmazását sürgette, az ugyanis kimondja, hogy ha valakinek menekülnie kell, az első biztonságos ország területére mehet. Vagyis – folytatta a miniszter – nem arról van szó, hogy biztonságos országokon keresztül menjen oda, ahova szeretne eljutni. – A határsértés egyértelmű bűncselekmény, annak megfelelően kell kezelni – mondta.

Kitért arra is, hogy büszkék az új olasz kormány migrációs politikájára, hiszen nem szabad teret adni az emberi jogi NGO-knak maszkírozott embercsempeszéknek, akik hajókkal szállítják az embereket. Ehelyett az afrikai országokat támogatni kell, hogy olyan körülményeket teremtsenek, amelyeknek köszönhetően az emberek nem akarnak majd elmenni onnan.

Címkék: Szijjártó Péter