Romba döntötte a koronavírus a kínai gazdaságot

Romba döntötte a koronavírus a kínai gazdaságot

Védőmaszkot viselő gyalogosok Vuhan egyik elnéptelenedett utcáján 2020. január 28-án (Fotó: MTI/AP/Arek Rataj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkal nagyobb volt a gazdaság visszaesése Kínában, mint azt az elemzők várták. A különlegesen szigorú karantén ugyan meghozta hatását, hiszen ma már gyakorlatilag alig van új megbetegedés az országban, a gazdaság azonban összeomlott – írja a South China Morning Post.

A gyárak leállásának hatására az év első két hónapjában az ipari termelés 13,5 százalékkal esett vissza a világ legnépesebb országában. Ez több, mint négyszerese a korábban várt három százalékos visszaesésnek. A világ második legnagyobb gazdaságának motorja, a belső fogyasztás 20,5 százalékkal csökkent, ami ötszöröse a várakozásoknak, azaz itt még nagyobb a baj, mint az ipari termelésnél. Még ennél is drámaibb mértékben estek vissza a beruházások, hiszen a várt két százalékos eséssel szemben 24,5 százalékkal zsugorodott a szektor. 

A járvány kitörésének helyszínét, Hupej tartományt nem számítva a múlt héten a nagyüzemek 95 százaléka már ismét termelt, a kis- és közepes vállalkozások között ugyanez az arány 60 százalék körül alakult. Ez azt mutatja, lassan lábra áll a gazdaság a távol-keleti országban.

Brutális visszaesés a kínai feldolgozó-, szolgáltató- és építőiparban | Magyar Hang

Nehezíti azonban a várt kilábalást, hogy miközben a kínai gazdaság lassan ismét felpörög, a világ többi részében csak most lép intenzív szakaszába a járvány, így a kínai gazdasági szakemberek attól tartanak, hogy ez az időbeli eltérés tovább erősíti a válság hatását. Hiszen hiába a magára találó kínai gazdaság, ha nem lesz globális kereslet termékeire, szolgáltatásaira.

További aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt évtizedekben kiépített ellátási láncok életképessége kétségessé vált. Ugyanis egyre több multinacionális vállalkozás alternatív megoldásokat keres, azaz Kínából az anyaországba, vagy máshová viszi a termelést. 

A ma megjelent adatok azt mutatják, a feldolgozóipari termelés 15,7 százalékkal esett január és február folyamán, az ágazatba történő beruházások viszont jelentősen, csaknem harmadával – 31,5 százalékkal – estek vissza. Némi remény még van a helyzet javulására, hiszen a több éves tapasztalatok szerint az első negyedév kibocsátásában március 40 százalékot tesz ki, a januári és februári 60 százalékkal szemben.

A kínai központi bank is segítséget ígér, különleges támogatásokat nyújt majd a koronavírus járvány által súlyos veszteségeket szenvedő vállalkozások hitelköltségeinek csökkentésére. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a világgazdaság éppen most kezdődő visszaesése, a rendelések csökkenése lehetőséget ad-e a kínai gazdaságnak a korrekcióra. 

A világ többi részén a szakértők globális választ sürgetnek a gazdasági problémák orvoslására. – A központi bankok ugyan gyorsabban képesek cselekedni, mint a kormányok, de a válság hatásainak csökkentésére elengedhetetlen az utóbbiak hatékony közbelépése is gazdaság megsegítésére. Arra van szükség, hogy a kormányok fiskális intézkedésekkel – támogatásokkal és egyéb módon – segítse a növekedést, hogy ne húzódjon el túlságosan a gazdaság visszaesése –  mondja Kerry Craig, a JP Morgan globális piaci stratégája.