Csődbe ment az FTX kriptotőzsde

Csődbe ment az FTX kriptotőzsde

Sam Bankman-Fried (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az FTX kriptopénzzel kerekedő tőzsde helyzete olyannyira megroppant az utóbbi napokban, hogy csődöt jelentett, az alapító-vezérigazgató Sam Bankman-Fried pedig lemondott. Állításuk szerint a csődvédelem révén próbálnak módot találni arra, hogy visszafizessék a felhasználók pénzét.

Az FTX volt nem is olyan régen a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje, de alig egy hét alatt összeomlott, ami a kritikusok szerint jól mutatja a kriptovalutákkal való kereskedelem kiszámíthatatlanságát és megbízhatatlanságát.

Bankman-Fried, akit korábban a „krito királyának” hívtak, elnézést kért a kellemetlenségekért: „Nagyon sajnálom, hogy ide jutottunk. Remélhetően megtaláljuk a módját a dolgok helyrehozatalának.”

Bankman-Fried az összeomlás előtt a kriptopiac egyik sztárja volt, és Warren Buffett sztárbefektetőhöz hasonlították. A nettó vagyonát 15 milliárd dollárra becsülték, bár kérdéses, hogy e vagyon jelenleg mennyit ér.

A hét elején aztán pletykák kaptak szárnyra arról, hogy Bankman-Fried több cége, közöttük az FTX pénzügyi stabilitása megrendült, mivel a felhasználók tömege próbálta egyszerre kivonni a pénzét az FTX-ből. A készpénzhiányra reagálva a vezérigazgató mentőcsomatot próbált felvenni, de ez kudarcba fulladt

Címkék: kriptovaluta