Novemberben legalább 3 százalékpontos nyugdíjemelést kér az egyik szervezet

Novemberben legalább 3 százalékpontos nyugdíjemelést kér az egyik szervezet

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reagált a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) arra a bejelentésre, hogy a kormány egy hónap késéssel júliusban – visszamenőleg is – 3,9 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést hajt végre a tervezettnél magasabb infláció miatt.

A NYOK szerint ez nem elég, a 2022. júliustól tervezett kiegészítő nyugdíjemelés a folyamatosan növekvő infláció miatt már most sem egyezik meg a valós áremelkedés mértékével.

Lapunknak eljuttatott közleményükben azt is hozzáteszik, a nyugdíjasok jövedelem-kiegészítési lehetősége – erőnlétük, egészségi állapotuk miatt is –korlátozott, nincsenek abban a helyzetben, hogy a megelőző évekhez hasonlóan az inflációkövető nyugdíjemelés jelentős részét ők előlegezzék meg az államháztartásnak.

A szervezet szerint a nyugdíjas-társadalom elvárja, hogy a kormány – a hatályos törvény szerinti éves összehasonlítású, az I-VIII. havi adatok birtokában történő infláció-előrejelzéskor – a novemberi nyugdíj-kiegészítés mértékét az év végéig számítható trend alapján, de az éves inflációs indexet legalább 12 százalékos mértékre kiegészítve határozza meg. 

A szervezet példákat is sorol arra, milyen gyorsan nőnek az árak: a fogyasztói árak májusban 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, az élelmiszerek ára az általános infláció csaknem kétszeresével, 18,6 százalékkal emelkedett. Különösen aggasztó, hogy az alapvető élelmiszerek ára 30 százalékkal nőtt. Például a margarin ára 41,4, a kenyéré 37,5, a baromfihúsé 34,3, a száraztésztáké 33,3, a tojásé 29,9, a tejé 20,2, a munkahelyi étkezésé 17,2 százalékkal emelkedett.