Még tovább tárolják a brutálisan drágán vett gázt

Még tovább tárolják a brutálisan drágán vett gázt

Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán. Képünk illusztráció. (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy friss kormányrendelettel még egy évvel, 2025 tavaszáig kinyújtotta a kormány a 2022 nyarán sebtében és nagyon drágán megvett különleges földgázkészlet megtartását. Ezt jórészt azért tette meg, hogy ne kelljen gigantikus pénzügyi veszteséget elkönyvelni a beszerzésen – írta a portfolio.hu. A 2022 nyarán megvett 740 millió köbméter, mintegy 7880 GWh, különleges földgázkészlet átlagos bekerülési ára 255 euró/MWh volt, átszámítva 1114 forint köbméterenként, miközben szerdán a holland TTF-gáztőzsdén 30,2 eurón zárt a márciusi kontraktus ára, ami átszámítva 122 forint köbméterenként.

Jelen állapot szerint mintegy 735 milliárd forint nem realizált pénzügyi vesztesége van a kormánynak, ekkora mínuszt kellene könyvelni, ha a gázt most felhasználnák. Továbbra is érvényben van ugyanis, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) könyveiben elkülönítetten nyilvántartott különleges földgázkészletet csak bekerülési áron lehet értékesíteni. Ezért a fent jelzett gigantikus pénzügyi veszteség direktben nem is az MSZKSZ-nél jelentkezne, hanem annál a szereplőnél, aki vállalná a bekerülési áron átvételt, illetve a tovább értékesítéssel járó potenciálisan nagyon magas veszteség lenyelését is. Ez praktikusan az állami MVM-nél keletkezne.

A 735 milliárd forint hatalmas összeg, összehasonlításként: a központi költségvetés hiánya 2023-ban 4,6 ezer milliárd forint volt. Az elszállt 2023-as büdzsé azt jelenti, hogy a kormány nem fogja tudni tartani a 2024-re kitűzött 2,9 százalékos hiánycélt sem. Még akkor sem, ha az állami MVM-be nem kell beletolni több száz milliárd forintot a különleges gázkészlet miatt keletkező veszteség fedezésére.

Címkék: gáz, veszteség