Nem a kormányra szavaztak, kidobták a szavazataikat? – videóval

Nem a kormányra szavaztak, kidobták a szavazataikat? – videóval

Borszéken már a templomokban is gyűjtik a szavazatokat. (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy zsáknyi kidobott szavazólapot találtak szerdán a Marosvásárhely melletti Jedden egy illegális szemétlerakóban. A szavazólapot egy része részben megégett. A punctul.ro videófelvétele szerint néhány szavazólapon az is látszik, hogy kire szavaztak: az egyiken az egyesült ellenzékre leadott voks látszik, a másikat a Mi Hazánk pártra húzták be.

Közben egy székelyföldi olvasónk arról értesített: Borszéken már a templomokban is gyűjtik a szavazatokat – ezek szerint a persely mellett már a szavazóurna is a felszerelés része. 

A Transtelex megkeresésére Cristian Teodorescu újságíró elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, mindent a helyszínen hagyott, és értesítette a rendőrséget az esetről. Arra vonatkozó információja egyelőre nincs, hogy kiszálltak volna-e már helyszínelni vagy sem, őt nem keresték meg további felvilágosítások végett.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy milyen körülmények között került oda az a bizonyos zsák, mint ahogyan azt sem tudni, hány szavazólap végezte a szemétlerakóban. 

A napokban a Vajdaságban is fény derült némi anomáliára: a Vajdaságban élő magyarok szavazólapjait ugyanis nem a posta hordja ki a címzetteknek, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség, helyi aktivistái, akik a Fidesz testvérpártja. Emiatt a Kúriához fordult a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a VMSZ ugyanis a Fideszre szavazásra kéri a címzetteket, és a szavazatokat is ők gyűjtik be.

Mint megírtuk, azok a magyar állampolgárok, akik 2022. március 9-ig regisztráltak, levélben szavazhatnak az április 3-i magyarországi választásokon. Így a határon túli magyarok is levélben szavazhatnak, de ők csak a pártlistákra, az egyéni képviselőjelöltekre nem. A levélben szavazásra jogosult választópolgárok száma 425 956 fő. 

A Republikon Intézet stratégiai igazgatója korábban arról beszélt, hogy a külföldről érkező szavazatok befolyásolhatják a végeredményt, de hogy milyen mértékben, az a részvételtől függ.

Az elmúlt évek választásainak eredménye alapján a legtöbb levélszavazatot a Fideszre, a külképviseleteken és az átjelentkezők által leadott szavazatok többségét az ellenzékre adták le.

Frissítés: 

A Magyar Hangnak sikerült elérnie egy szemtanút, aki a rendőrséggel egy időben érkezett a jeddi illegális szemétlerakóhoz. Ő azt állítja: a rendőrök is tanácstalanok voltak, hiszen Romániában nincs választási kampány, és nem tudtak mit kezdeni a helyzettel. Arra vártak, hogy valaki (például a területileg illetékes Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa) feljelentést tegyen.

Az egyenruhások gumikesztyűt húztak és egy új zsákba szedték össze a szavazatokat – mivel a lapunk által megtalált szemtanú magyar anyanyelvű, őt kérték meg, hogy ellenőrizze, megtörtént-e a szavazás a nyitott borítékok esetében, vagy felhasználatlan szavazólapokról van szó.

A szemtanú azt állítja: az általa látott összes szavazólap érvényes szavazást tartalmazott, és azok közül egyet sem adtak le a kormánypártra. Úgy tűnik tehát, hogy az érvényes szavazatokat összegyűjtők valahonnan megtudták, mely borítékok érkeztek az ellenzékre (esetleg kinyitották azokat), és kidobták a nekik nem tetszőket. Ezt erősíti az a tény is, hogy azonosító nyilatkozatokat nem találtak a szavazólapok mellett (a levélszavazat úgy zajlik, hogy az illető a szavazólapot egy borítékba teszi, lezárja, és a csomagot a kitöltött és aláírt azonosító nyilatkozattal egy másik, nagyobb borítékba teszi, ezt küldi el a konzulátusra).

Az Átlátszó Erdély eközben egy, a levélszavazatos visszaélésekkel kapcsolatos hírfolyamot indított, de olyan sokan próbálták elolvasni a cikket, hogy összeomlott a szerverük. Facebook oldalukon ezt írják: „akkora volt az érdeklődés a választási visszaéléseket dokumentáló, friss anyagunk iránt, hogy a túlterhelés miatt elérhetetlenné vált a szerverünk, emiatt kénytelenek voltunk leállítani. Szakembereink újraindították, és dolgoznak a kiszolgálói kapacitás bővítésén. Köszönjük olvasóink megértését! Anyagunkat a nap folyamán többször frissítjük, és továbbra is várjuk olvasóink jelzéseit az esetleges választási visszaélésekről.”

Címkék: Erdély, levélszavazat