Milyen alapon hívogat Bohár Dániel közszereplőket?

Milyen alapon hívogat Bohár Dániel közszereplőket?

Szijjártó Péter a kormánypropagandát népszerűsítő Megafon csapatával (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Műfajelméleti kérdésekbe kell bonyolódnunk. Bohár Dániel ugyanis a maga nemében rendkívüli jelenség. Megafonos társai között akad író, politológus, műsorvezető, akik az influenszerkedés mellett ellátják továbbra is a rendes munkájukat. Mindenki megítélheti, milyen minőségben. Trombitás Kristóf például jó eséllyel sem publicistaként, sem televíziós emberként nem fog bevonulni a történelembe. A friss József Attila-díjas Kötter Tamás regényei ellenben neves kiadónál jönnek ki, és bár joggal mondják Bret Easton Ellis-epigonnak, azért érdemes a köteteit illetően képben lenni.

Az említett szereplők viszont világosan elválasztják egyes tevékenységeiket. Kötter regényei például valóban regények, nem pedig Rogán Antal hirdetőfüzetei.

Bohár Dániel eközben a megafonos időszak előtt tévériporterként dolgozott, a Célponttal vált annak idején ismertté. Még néhány éve is az volt a feladata, hogy mikrofonnal kergesse a minyont vásárolni induló Simicska Lajost. Az általa elvégzett munkát mindenki értékelhette a vérmérséklete szerint. A keretek ugyanakkor világosak voltak.

De kicsoda Bohár Dániel ma?

A megafonos megmondóember ma is riporterként hivatkozik magára, és visszatérően hívogat embereket, hogy különböző kérdéseket feltegyen nekik. Az így kapott válaszokat összevágja úgy, hogy a propagandacéloknak megfeleljen, majd gyakran fizetett hirdetésekben terjeszti, hasonlóan az egyéb megafonos lejárató tartalmakhoz.

Legutóbb például Márki-Zay Pétert kereste, a korábbi miniszterelnök-jelölt pedig maga is rögzítette, majd nyilvánosságra hozta a teljes beszélgetést. Így derült ki, hogy Bohár – nem túl meglepő módon – úgy vágta meg az elhangzottakat, hogy azok a legkevésbé sem adták vissza az eredeti válaszokat. Egy példa. Bohár feltette a kérdést, hogy Magyar Péter jobb messiás-e Márki-Zaynál, mire utóbbi azt válaszolta: „természetesen, ha önnek messiás kell, akkor legyen Magyar Péter messiás. (…) Én nem mondtam soha, hogy messiás Magyar Péter”. Ebből lett Bohárnál annyi: „természetesen”.

Bohár pedig nemcsak politikusokat keres fel előszeretettel, de publicistákat, a kulturális élet szereplőit is. Ha úgy tartja kedve, Alföldi Róbertet hívogatja, máskor Puzsér Róbertet. Márki-Zaynál még azt is kikérte magának, hogy visszakérdezzen. Mint mondta, maradjanak a hagyományos keretek között, amikor ő tesz fel kérdéseket.

De milyen alapon hívogat és kérdezősködik bárkinél is Bohár Dániel? Hiába nevezi magát riporternek a Facebook-oldalán, ettől még rég nem az, hanem egy propagandaszervezet beszélő feje. Működése így nem újságírói tevékenységnek, hanem telefonos zaklatásnak minősül. A totális szerepzavar persze nem újdonság a magyar közéletben, számos példát lehetne hozni az ellenzéki térfélről is. Legyen szó oknyomozó újságíró szerepébe került politikusokról vagy a Parlamentben folyosói riportereket utánzó képviselőkről.

Amit viszont Bohár csinál, az valóban unikális, a pofátlanságnak korábban elképzelhetetlen magasfoka. Sok problémánk lehet épp Trombitás Kristóffal vagy „A kopasz oszt” néven nyomuló Filep Dáviddal. De mégis a javukra legyen mondva: odáig egyikük sem merészkedik, hogy telefonon hívogasson embereket csak azért, hogy a válaszokat manipulatívan összevágva gyártson a beszélgetésekből propagandaterméket.

Bohár Dánielnek „nyilatkozni” olyan, mintha valaki Rogán Antalnak segítene felskiccelni, hogyan nézzenek ki a róla szóló lejárató plakátok.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!