Oltás: ki vállalja a felelősséget?

Oltás: ki vállalja a felelősséget?

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 
Azok közé tartozom, akik már a harmadik oltást is kérték és megkapták. Bízom a tudományban, és úgy gondolom, hogy a hagyományos engedélyeztetési eljárás lerövidítésével kifejlesztett vakcinák kockázata eltörpül az agresszív vírus okozta súlyos megbetegedés veszélye mögött. Bár a magyar kormány járványkezelése valóságos hungarikum a maga kényszeres titkolózásával – nem csoda, hogy sem a közölt adatok hitelességében nem hisz a magyarok jelentékeny része, sem abban, hogy például a miniszterelnök valóban kínai vakcinával oltatta be magát az év elején –, a fertőzés negyedik hullámának meredek emelkedése, a nemzeti tragédia szemünk előtt kibontakozó újabb fejezete sem lehet érv az oltások ellen.
 
Nem tudhatjuk, micsoda pusztítást okozna a delta variáns, ha nem lenne a magyarok nagyjából kétharmadának – oltottak és a betegségen átesettek – valamilyen fokú védettsége. Intő példa a szomszédból az alacsonyabb oltottságú Románia.
 
Az oltás működik, ebben alighanem igaza van Orbán Viktornak, Merkely Béla járványügyi tanácsadójának, csakhogy az együgyű, csupán az oltóanyagokban bízó járványkezelésnek megvannak a korlátai.
 
Azzal, hogy a munkaadókra tolta a kötelező oltás bevezetésének (illetve elutasításának) felelősségét, a kormány beismerte  a saját tehetetlenségét. Csakhogy most nem szavazatot, hanem emberéletet kellene menteni, szigorú korlátozásokkal és/vagy a kötelező oltás elrendelésével lenne esély gátat szabni a vírus terjedésének. Nincs kétségem, hogy sok honfitársunk észérvekkel meggyőzhetetlen az oltás szükségességéről. Van egy gesztus, ami azonban sokat lendíthetne az ügyön, s a dilemmán rágódó munkáltatók dolgát is megkönnyítené. Az oltásalapú védekezést propagáló kormány világossá tehetné, hogy teljes jogi és anyagi felelősséget vállal az itthon engedélyezett vakcinákért. Azért is, ha bizonyítottan annak hatására ér valakit visszafordíthatatlan egészségkárosodás, vagy azért, ha az oltás ellenére súlyos kimenetelű covidfertőzést kap.
 
Ez így lenne tisztességes, egyenes, férfias. És hatásos.