Skandináv krimi és Trejo tacói

Skandináv krimi és Trejo tacói

Rényi Ádám (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Könyvespolc rovatunkban ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak. Ezúttal: Rényi Ádám kiadótulajdonos-írót.

Könyvkiadóként és könyvszerzőként is mindennapjaim a könyvek körül forognak, de így is túl sok kötet tornyosul az éjjeliszekrényemen elolvasásra várva. A legfrissebb olvasmányélményeim közül mindenképp kiemelném Jorn Lier Horst A barlanglakó című krimijét, Török Ábel gördülékeny fordításában, az Animus kiadásában. Nagyon szeretem a skandináv krimik hangulatát, ez pedig egy különösen izgalmas és jól követhető darab.

Spáh Dávid Még egyszer című regénye (Libri Könyvkiadó) is nagyon tetszett. Szeretem azokat a történeteket, amelyek egy generációt szólítanak meg, különösen, ha épp a sajátommal teszi ezt. Természetesen nem egyszer ismertem magamra egy-egy helyzetben, és a szerző saját életével szembeni kívülállása, ami áthatja a szöveget, szintén közel áll hozzám.

Bár ha főzök, elsősorban saját vagy internetes receptekből dolgozom, de nagyon szeretek szakácskönyveket olvasni. Most kettőt lapozgatok felváltva. Az egyik a Trejo's Tacos, azaz a színész Danny Trejo mexikói szakácskönyve, amely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg, a másik pedig egy – saját tapasztalatból mondom – fantasztikus londoni étterem, a Dishoom szakácskönyve. Ez immár magyarul is olvasható Egy falat India címmel a HVG Könyveknek köszönhetően.

Nem hazabeszélésből, de meg kell említenem két olyan általam olvasott és szeretett kötetet, amelyek a mi kiadónk (21. Század Kiadó) gondozásában jelentek meg. A városi sétacéget alapító Koniorczyk Borbála és Merker Dávid Hosszúlépés a körúton túl című munkája méltó folytatása tavalyi kötetüknek, a Hosszúlépés Budapesten című, ülve is fogyasztható sétakönyvnek. Kordos Szabolcs Egy város titkai című kötete szintén Budapest, de még inkább híres és hírhedt lakóinak ismeretlen történeteit mutatja be izgalmas fotókkal illusztrálva.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/5. számában jelent meg, február 3-án.